Reakcije na Twitteru zbog Dodikove izjave o Srbima u OS BiH

Vijesti 22. dec 201715:50 > 15:57
TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Milorad Dodik izjavom o vojnicima - Srbima u sklopu Oružanih snaga BiH izazvao je burne reakcije, kako u javnosti - tako i na društvenim mrežama.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske je 22. decembra izjavio da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara – Dana RS.

On je naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će “biti postrojen u čast RS”.

“Počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše”, istakao je Dodik.

“Kad iscrpi sve mogućnosti političke upotrebe nacionalizma i proizvodnje neprijatelja u drugim narodima, jer realno po BiH “drugih” i nema, ovdašnjim političarima ne preostaje ništa drugo nego da to nastavi proizvodnju neprijatelja unutar onog što je ostalo, svog sopstvenog naroda”, napisao je novinar i kolumnista Aleksandar Trifunović na Twitteru.

“Nakon sto je izdajnicima proglasio NVO i opoziciju, Dodik se odriče i Srba iz armije BiH, neka se pripreme privatnici koji rade u Federaciji, autoprevoznici i ptice selice!!!”, komentar je psihologa i publiciste Srđana Puhala.

“Odakle Baji pravo da dijeli Srbe na ‘naše’ i ‘njihove’. U tim OS rade i sinovi i braća poginulih Srpskih boraca. Oni po Baji nisu naši Srbi, nisu ni ovi iz opozicije, iz nevladinih organizacija, iz zajednicjih institucija…. niko, samo si pravi Srbin ako si član SNSD-a”, napsao je korisnik Boki1804.

“Ono kad predsjednik Republike Srpske kao svoje ne doživljava one koji baštine tradiciju VRS. Ali zato mu nema niko bliži od onih koji baštine traciju HVO”, stav je korisnice Twittera Petrovićeva.

https://twitter.com/NanaaaPe/status/944210583691382784

“Svaki dan Dodik im ‘baci kosku’, a onda se oni ‘tuku’ oko nje čitav dan. Sutradan opet isto! Možda jednog dana ‘skontaju’ fazon”, komentarisao je Salko Bijedić.

“Dodik: Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše. Ja: Dodik se vraća i opet postaje Dodik 1998.”, komentar je Stefana Blagića.

Komentarisala je i stranka PDP, također putem Twittera.

“Strašna je i tužna, ali ponižavajuća i vrlo opasna izjava da ‘Srbe u OSBIH ne doživljvamo kao naše’ i da nam vojska 9. januara ne treba”, naveli su.

“Kad će Mile Dodik dati ordenje pripadnicima HVO za Bljesak, Oluju i Maestra”, komentarisao je Mišo Đukić.