Godina Čovićevog EU optimizma i preokret u retorici

Vijesti 22. dec 201717:36 > 19:10
N1

Godina puna optimističnih izjava i susreta s novinarima. Obećanja Dragana Čovića da će zemlja do kraja 2017. napraviti iskorak na evropskom putu, kako bi već naredne imala kandidatski status, mogla su se čuti tokom cijele godine.

Ipak, kredibilitet u Briselu domaći političari nisu uspjeli vratiti. Potvrdio je to sinoć i sam Čović.

“Istina, završili smo mi naš evropski put onim pitanjima na koja smo trebali. Ostalo je još par pitanja oko upitnika, a iduće godine sasvim je izvjesno, danas nećemo dobiti kandidatski status, jer smo svima u svijetu pokazali da šaljemo potpuno različite poruke iz BiH o potpuno istoj stvari za koju smo se nekad dogovorili.”

Čović konstatira da BiH nije uspjela odgovoriti na upitnik Evropske komisije koji je prema njegovim ranijim izjava trebao biti završen u augustu, a preveden u septembru ove godine. Najavljivao je i usvajanje MAP-a u 10-tom mjesecu i njegovu aktivaciju u decembru.

“Čini mi se da smo stvorili preduvjete za kandidatski status, samo to trebamo u narednih mjesec dana odraditi.”

“Ja sam želio informirati o našem euroatlantskom putu.”

“Moj je cilj da mi dobijemo MAP u 12. mjesecu. Ja ću sve učiniti da to dobijemo i dobićemo ga”
“Onda bi ona svakako došla u BiH i poslala poruku oko tog našeg kandidatskog statusa.”

Do posjete visoke predstavnice za sigurnost EU Federice Mogherini Bosni i Hercegovini nije došlo.

Umjesto nje evropski komesar za proširenje Johhanes Hahn prilikom svoje zadnje posjete Sarajevu poručio je da kandidatski status nije besplatan ručak, te da političari prestanu s praznim obećanjima.

Promjena u Čovićevoj retorici o evropskom putu BiH evidentna je nakon presude haškoj šestorci.

“Mi ćemo danas kazati ako treba da čeka evropski put neka dugo čeka. Mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a, hrvatskog naroda u BiH.”

Umjesto o budućnosti u Evropskoj uniji Čović sve više aktuelizira priču o trećem entitetu, koja više nije umotana u celofan, kaže profesor Slavo Kukić.

Posljednje Čovićeve izjave dio su njegovog stila kojim potvrđuje da jedno govori, drugo misli, a treće radi.

“To je naprosto dio stila Dragana Čovića kojim je on uspijevao držati u zabludi i međunarodne centre moći od 2014. sve do prije neki mjesec a koji danas postaje sve arogantniji. Ako gledate zadnja 2-3 mjeseca to je stil kojim on sve više kopira Milorada Dodika”, ocijenio je Kukić.

Nije bilo realno očekivati da BiH dobije kandidatski status do kraja ove ili početkom sljedeće godine, stav je Osmana Topčagića. Od licitiranja datumima važnije je, poručuje, fokusirati se na ispunjenje prioriteta koje je postavila EU, jer zaostajanje za državama u regiji razlog je za uzbunu.

“Svi akteri koji deklarativno podržavaju EU, treba da sada ispune to obećanje i da rade na ispunjenju uslova koji su na postavljani da BiH pokušala hvatati korak s drugim državama u regiji. Ako zaostajemo za njima bojim se da će pitanje odnosa BiH i EU postati pitanje izolacije BiH a ne pitanje integracije”, kazao je Topčagić.

Dodaje da u ovoj situaciji niti se ostvaruju partikularni interesi političkih aktera ili etničkih grupa, niti država napreduje na evropskom niti bilo kojem drugom putu držimo se u blokadi. Topčagić se pita čemu to služi, čemu vodi i dokle će to trajati.