SDP imenovao novog potpredsjednika partije

Vijesti 23. dec 201716:18 > 16:21
SDP BiH

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, održanoj u Banja Luci, Draško Aćimović je imenovan za potpredsjednika SDP BiH, dok je Vojin Mijatović imenovan za potpredsjednika Glavnog odbora SDP BiH.

“Glavni odbor SDP BiH postao je bogatiji za devet novih članova – Aleksandru Panić-Mitrić, Dositeja Perića, Ognjena Aleksića, Miloju Seksana, Njegoša Kutića, Željka Volaša, Darija Sandića, Vojina Mijatovića i Draška Aćimovića.

SDP BiH
SDP BiH
SDP BiH
SDP BiH
SDP BiH

Članovi Glavnog odbora su pozdravili sve aktivnosti vezane za jačanje pozicije SDP-a u Republici Srspkoj, te je naglašeno kako će SDP u RS-u biti sve jači i nezaobilazniji faktor, jer će svoju politiku jedino temeljiti na unaprijeđenju životnog standarda svih građana.

Na sjednici je naznačeno da nema nikakve dileme da se BiH nalazi u najtežoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u posljednjih 20 godina. Na nivou BiH ne postoji parlamentarna većina, osim kada treba uzimati novac od građana. Nažalost, ovo će samo dovesti do lančanih poskupljenja u idućoj godini, bez da je predložena, a da ne govorimo kako je usvojena, bilo kakva mjera koja će olakšati poskupljenja, kako građanima, tako i privredi.

Koalicija za siromašenje građana je na ovaj način ogolila svoju politiku do kraja. Ljudima treba objasniti da je vrijeme da shvate kako su sukobi i nacionalne tenzije samo dimne bombe, kulise iza kojih se nastavlja enormno bogaćenje čelnika vladajućih stranaka i siromašenje svih drugih. Takva politika upropastila je priliku za napredak BiH ka EU jer od kandidatskog statusa nema ništa prije 2019. godine, čime je BiH definitvno postala država na začelju evropskih integracija u regiji. Vlast za ovo mora snositi odgovornost, stav je Glavnog odbora SDP BiH.

Glavni odbor je podržao da Klub SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, sa onima koji su opredijeljeni da imamo fer, poštene i slobodne izbore, uputi u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona čijim bi usvajanjem mogućnost zloupotreba i izbornih krađa i prevara sveli na najmanju moguću mjeru.

SDP još jednom poziva one, koji sebe doživljavaju ekskluzivnim zastupnicima svojih naroda, da konačno pokažu istinsku opredijeljenost za jednakost i hitno pristupe izmjenama ustava u kantonima kako bi osigurali konstituvnost svih naroda.

Osim ovoga, Glavni odbor SDP upozorio je na činjenicu da prijedlog Zakona o PIO u FBiH, ukoliko bude usvojen u ovom obliku, može dovesti do smanjenja penzija stotinama hiljada trenutnih radnika. Još jednom je pozvana Vlada FBiH da odustane od koncepta pljačke budućih penzionera, kako bi nadoknadila minuse nastale pljačkom trenutnih penzionera.

Glavni odbor SDP poziva Parlament FBIH da hitno imenuje Nezavisni odbor i osigura zakonit rad Federalne uprave policije. Također, data je podrška zahtjevu Predsjedništva SDP, koje je ranije zatražilo hitnu istragu o evidentnom kriminalu u namjenskoj industriji FBiH, za šta postoje indicije da u tome učestvuju i odgovorni ljudi iz Vlade FBiH, kao i podrška zahtjevu za istragu mogućeg nezakonitog prisluškivanja koju je inicirao predsjednik SDP Nermin Nikšić.

Na sjednici je zaključeno kako je SDP snaga koja će građanima ponuditi istinsku alternativu promašenoj politici vlasti u oba entiteta. Vrijeme je da se umjesto politike svađe, mržnje i podjela okrenemo stvarnim životnim problemima građana, zaštiti prava radnika, rasterećenja privrede, zdravstvu za sve građane, stabilnim i većim penzijama. Samo na taj način možemo se okrenuti budućnosti i učiniti svim građanima život boljim”, saopćeno je iz SDP-a.