Za i protiv Dejtona 2 u BiH: Čeka se reakcija OHR-a

Vijesti 24. dec 201718:26 > 19:03
N1

Sprema li se Dejton 2? Američki kongresmen Michael Turner pisao državnom sekretaru SAD-a Rexu Tillersonu, pozivajući ga da bude domaćin Dejtona 2.

Navodi da je mir u BiH ugrožen. Da su izmjene Ustava potrebne saglasni i pojedini domaći političari, ali, ne i da je rješenje Dejton 2. 

Milorad Dodik oštro protiv uplitanja stranaca.

Dejton je inače američki grad u kome je 1995. potpisom na mirovni sporazum okončan rat u BiH.
Hoće li uskoro biti i mjesto sastanka političara ovog regiona, u nadi da se spriječi sukob? Na to poziva američki kongresmen Michael Turner u svom pismu državnom sekretaru SAD-a Rexu Tillersonu. Diskriminirajući ustav, navodi, izlaže opasnosti mir koji traje duže od dvije decenije.

“Ja sam služio kao gradonačelnik Dejtona tokom potpisivanja sporazuma i svjedočio da američka diplomatija može okupiti protivnike oko pregovaračkog stola. Nedavno, međutim, bojim se da je mir stvoren u Dejtonu u opasnosti. Sada je kritično vrijeme za regiju”, naveo je Turner.

Da je i dalje prisutna nestabilnost na Balkanu, slaže se i Tillerson, koji je početkom decembra na konferenciji OSCE-a u Beču
izrazio zabrinutost stanjem u ovom regionu.

“Vlade treba da ubrzaju ekonomske i političke reforme, uključujući jačanje institucija, borbu protiv korupcije i vladavinu prava. Ovo su ključni koraci. Posebno u kontekstu reformi u BiH”, izjavio je tada Tillerson.

Reforme su ključne, saglasni su i domaći političari. No, problem vide u tome što je, kako navode, američka čvrsta ruka odavno prestala ozbiljno da se se bavi BiH. Zbog toga imamo i zastoj u njihovom provođenju.

“Od 2006. godine popušta uloga međunarodne zajednice u BiH, i ona ne vrši svoju ulogu u BiH kako je propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Taj prostor su iskoristile antibosanske političke snage. Ja mislim da međunarodnoj zajednici ne treba veliki napor da se taj tendencija i negativan trend u kojem BiH u ovom trenutku živi – zaustavi”, ocijenio je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Miro Lazović- bivši predsjednik Skupštine BiH je kazao:

“Sa ovom formulom dva entiteta, tri naroda, stalno se produciraju te politike koje su poražene, ali protagonosti tih politika ne odustaju nadajući se da će BiH prije nestati nego što će postati stabilna država. I zato je bitno da američka administracija koja je bila medijator i Vašingonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma što prije i što jače se uključi unutar BiH na rješavanju ovih problema sa kojima se suočavamo, i postizanju negkog boljeg rješenja koje će rezultirari demokratskom i stabilnom BiH.”

Jesmo za bolje rješenje, ali unutar BiH. Uplitanje stranaca ne želimo, oštro poručuje predsjednik RS Milorad Dodik.

“Mi smo nezadovoljni onim što je uradio visoki predstavnik ikada u BiH, namećući rješenja. BiH je daleko od funkcionisanja i to vidimo u zajedničkim institucijama. Znajući kako djeluju ti kongresmeni, senatori u američkom sistemu, moguće da se radi o nečijem lobiranju ili nešto u tom pogledu. Mislim da nema potrebe za Dejton 2. Mi nismo za to.”

Da ne vjeruje da će doći do Dejtona 2, ranije je kazao i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

“Ne vjerujem da će biti ‘Dayton 2’, ali da ćemo iza izbora 2018. morati sjesti i da će se u to umiješati puno prijatelja izvana da na neki način koordinira te aktivnosti to je sasvim izvijesno, jer nama nema druge, moramo BiH sačuvati u mirnom ozračju.”

Hoće li takvo ozračje u BiH očuvati unutrašnji dijalog ili pak međunarodna intervencija? Vrhovni tumač i čuvar Dejtonskog sporazuma, OHR na ovu inicijativu danas bez komentara.