Badnji dan u domu Dijane Markov: Željni smo sjaja…

N1

Dijana Markov provjerava poslednje detalje. Sve mora biti savršeno u iščekivanju Božića. Iako joj je porodica u inostranstvu za Božić nikada nije usamljena.

“Meni prijatelji dolaze tek na Božić. Imam jednu dragu koleginicu koja godinama, po tradiciji meni dođe na Badnje veče, i ona i ja pripremimo sebi to da proslavimo, da se vidimo, da se ispričamo”, ispričala nam je.

Dom je uređivala danima, o svakon detalju Dijana je vodila računa.

“Kao djete sam to sama improvizirala, prije su bile bombone, nije bilo tako puno nakita, bio je pravi nakit od stakla, to se čuvalo u vati. Ja sam to poklonila mlađima da oni to sad čuvaju.”

Njene prijatelje, pored atmosfere iz bajke obraduje i bogata trpeza. Više od 300 sitnih kolača sutra će biti pred njima.

Meni dođe puno mojih prijatelja što je ostalo u Sarajevu. Raduju se tome čini mi se više nego ja. Nastojim da uvijek nešto novo skuham. Obično je to ruska salta, džidže-midže što ja kažem.”

Praznici su za ovu grafičku dizajnericu, kako kaže, prilika da mašta, ali i da stvara.

Ja volim se baviti ovim džidžama. Tako da mi to ne stvara neku teškoću.”

N1: Vi ste grafički dizajner to vas vjerovatno čini kreativnijim.

“Malo! Skromnost je u biti vrlina ali svi smo mi željni da nas nešto obasja, da nam bude lijepo, da se neka promjena dogodi. Bez obzira da li neko slavi ili ne slavi Božić. Svi praznici, katolički, praoslavni, islamski. Ja sam odrasla u takvom okruženju”, ispričala je Markov. 

Misleći o svakom detalju, na Svetu Luču Dijana je zasadila i pšenicu. Sađenjem pšenice se prema tradiciji priziva dobra ljetina.