Komarica predvodio božićnu misu u banjalučkoj katedrali

Vijesti 25. dec 201711:20 > 11:24
Anadolija

U katedrali Svetog Bonaventure u Banjoj Luci danas je na Božić održana svečana sveta misa, koju je predvodio biskup banjalučki Franjo Komarica.

Ukazao je da je Božić blagdan istine, pravde, čovjekoljublja, milosrđa, dobrote i ljubavi.

Na ovaj dan rođenja obećanog spasitelja svijeta Isusa Krista ne možemo zaboraviti naše sugrađene, koji nemaju pravo na rodni kraj, na svoju rodnu Banju Luku, svoju Bosnu i Hercegovinu, a koji su protjerani diljem svijeta“, rekao je monjsinjor Komarica.

Ali, naglasio je, Bog dolazi trajno u svako vrijeme, u svaki ljudski ambijent, želi doći u svako ljudsko srce i svaku zajednicu, koja ga je spremna primiti.

Bog, u kojega mi vjerujemo, nije nikakav daleki, nedokučivi Bog. On se nama ljudima darovao, došao k nama, ušao u povijest ljudskog roda i u povijest svakog čovjeka. Bog smatra svojom svojinom cijelu zemaljsku kuglu, sve narode, rase, klase, sve grupe i svakog pojedinog čovjeka“, rekao je biskup banjalučki obraćajući se vjernicima.

Pozvao je katolike da krenu u susret Bogu, jer „on ne traži materijalna bogastva, već spremnost da vjernici otvore svoja srca.

Želimo se svrstati i mi u ove skromne pastire, koji su prvi čuli glas u Betlehemu. Prepustimo gospodu puteve svoje i on će sve dobro uraditi. Tako želimo i mi ovog Božića u našeg gradu, našoj zemlji i, kontinentu, preporučiti sebe milosrđu Božijem i dobroti“, dodao je monsinjor Komarica.

Utjelovljeni Bog, kako je dodao, je došao da se spasi šta je izgubljeno.

A izgubljen je čovjek i u Banjoj Luci, BiH i Evropi i mnogim drugim dijelovima svijeta, koji ne traži pomoć od onoga koji je radi nas došao da pomogne“, istakao je biskup Komarica.

Uoči Božića u banjalučkoj katedrali i drugim župama u RS-u su također održane mise polnoćke, a čestitke vjernicima koji proslavljaju Božić po Gregorijanskom kalendaru uputili su zvaničnici RS-a.

Vjernici koji su prisustvovali u Banjoj Luci svečanoj svetoj misi istakli su da praznik proslavljaju u krugu porodice, a, nažalost, među njima još uvijek ima onih koji čekaju na povratak u svoj rodni grad.