Kuldija za N1: Bez godišnjeg odmora za policajce u januaru

Vijesti 25. dec 201717:42 > 17:46
N1

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija kazala je večeras za N1 da je sigurnosna situacija povoljna i da građani nemaju razloga za brigu uoči predstojećih novogodišnjih praznika.

Ona je gostujući u emisiji Dan uživo kazala da se pripadnici MUP-a KS ozbiljno bave problemom pirotehnike uz napomenu da je situacija po ovom pitanju mnogo povoljnija nego prethodnih godina.

”Što se tiče MUP-a KS, mi kroz svoje planske aktivnosti poduzimamo mjere kako bismo ovu pojavu sveli na manju mjeru. Bez obzira na sve, što se tiče upotrebe do sada je bilo da su najviše djeca koristila pirotehnička sredstva. I dosad smo roditelje upozoravali, petarde jesu opasne jer mogu prouzrokovati povrede, opekotine. Zakon o javnom redu i miru zabranjuje upotrebu pirotehničkih sredtatava, predviđene su i sankcije od 300 do 900 maraka. Za roditelje su 400 do 1200 KM”, kazala je Suvada Kuldija za N1.

Situaciju u KS ocijenila je povoljnom.

N1

 ‘‘Sigurnosna situacija u KS je povoljna, pripadnici policije su preuzeli sve mjere i radnje kako bi se sigurnosna situacija podigla na viši nivo. Situacija se popravila. Svi analitički pokazatelji u ovom periodu govore u korist da je smanjen broj saobraćajnih nesreća. To građani osjete. Naše prisustvo na ulicama je očigledno. Radi se na sprečavanju i hvatanju činitelja krivičnih djela”, dodala je ona.

Što se tiče proslave vjerskih i novogodišnjih praznika, Uprava policije je podigla mjere opreza na najviši nivo.

”Komesar je naložio svim operativnim jedinicama da preduzmu sve mjere i radnje koje se odnose na obilazak vjerskih objekata. Naloženo je da u ovom period od 15.12 do 15.1. nijedan policijskih službenik neće koristiti godišnji odmor. Mi želimo, svi želimo da sigurnosna situacija bude na ovom nivou i da je poboljšamo”, rekla je gošća N1 televizije.

 Poruka građanima Sarajeva…

 ”Ne koristite petarde zbog sigurnosti – vaše, ali i ostalih ljudi. Apelujemo na građane da nam pomognu, da nas poštuju, to je dobro za sigurnost”, poželivši građanima sretne blagdane.