Škaljić za N1: Glasali smo za akcize, nismo raskinuli sa SDA

Vijesti 25. dec 201718:10 > 18:30
N1

Fehim Škaljić, zastupnik SBB-a u državnom Parlamentu za N1 je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji, temama poput usvajanja seta zakona o akcizama, ali i Dejtonu 2 - kojeg je aktuelizirao američki kongresmen Michael Turner.

On je u uvodu istakao da ga u medijima nema često – jer nije osoba koja svoje političko određenje gradi na konfliktu.

Istakao je da je takva komunikacija najčešća danas, a u uvodu je ocijenio rad Parlamenta u 2017. godini. Koliko se vodilo računa o građanima BiH?

“Ja nisam na odmoru. Ne idem nigdje. Novu godinu slavim kod kuće. Ja sam staromodan političar. Politička utakmica treba da ide do izbora, a onda treba raditi za građane”.

Ocijenio je da su 2015., 2016. i 2017. godina izvan nivoa potreba i odgovornosti predstavnika.

“Teme, načina rasprave ne zadovoljava ono zbog čega smo tu. To treba da bude izloženo kritici. Ne zakazujemo Parlament, rukovodstvo Parlamenta u komunikaciji ima frustracije, političke tenzije i to prenose van Parlamenta. Tu mislim na HDZ i SDA. Tu je i savez za promjene, i od njih zavisi kada će sjednice biti”.

A sjednica neće biti do 15. januara.

Emela Burdžović je pitala Škaljića kolika je tu odgovornost SBB-a?

“Ja sam godinama bio i u politici i u privredi. Vodio sam dioničarska društva. Ko ima 50 posto plus jednu dionicu – taj upravlja. SDA upravlja. Dinamiziranja nema – kada se uporedimo sa udjelima u vlasti, srazmjer odgovornosti. Niko u vlasti ne može biti amnestiram u odgovornosti.”

S druge strane SDA govori da su oni inicijator napretka?

“U zadnjih 20 godina, bilo je napretka, ali treba pitati građane je li to dovoljno. Mi smo probali promijeniti. Rekli smo da ćemo ići sa rješenjima koja grade. Vlada će imati 100 projekata na stolu, sve je to izostalo”.

Loše odnose u Parlamentu je objasnio ovim primjerom:

“Suština odnosa, neki dan je u Parlamentu kolegi umrla majka. Kolegij nije bio u stanju da izrazi saučešće. Ja sam jedini Bošnjak koji je otišao na sahranu u Lukavicu”.

Akcize

“Akcize su ključne za zemlju”, jasan je bio Škaljić.

“Mi smo glasali za akcize. Mi smo članovi Vlade. Mi nismo raskinuli sa SDA, ali smo rekli da nećemo da sudjelujemo sa onima koji troše vrijeme građanima”, kazao je.

“Naša odgovornost prema građanima je to. Ako BiH uđe u saobraćajnu izloaciju, bit će izolirana kao država. To se ne smije dozvoliti. Ja sam tražio da se uspostavi transparentnost trošenja. Uspostavljeni su mehanizmi koji će to omogućiti. što se ubere, to mora biti transparentno”, naveo je.

Ponudio je odgovor i na pitanje zbog čega je opozicija isključiva kada su akcize u pitanju:

“To je stvar potrebe da skrenu pozornost na sebe, da budu subjekat procesa. Akcize nisu stvar interesa samo BiH, nego međunarodne zajednice koja je važan subjekat u razvoju regiona. Imali smo poruku da nam se želi pomoći, osigurati pomoć, ali se mora imati kolaterala. Akcize su predrožili kreditori. To je ono od čega će BiH imati koristi”, izjavio je SBB-ov zastupnik u državnom Parlamentu.

2018. godine je izborna godina. Ranije smo imali situaciju da je SBB bio protiv SDA, sada su u koaliciji sa SDA. Da li zbog toga građani mogu bit skeptični?

“To će se provjeriti na izborima. Neki hoće, neki neće. Prema onome što mi imamo – broj članova je 75.000. prostupaju novi, istrajava se na onome što je važno, rezultat. Izbori će pokazati kome se treba ukazati povjerenje. Ići ćemo na principe koje zastupamo, građani će se opredjeliti zašto su”, ocijenio je.

“Nisam neiskusan, sa 18 godina sam ušao u javni život. BiH treba osiguirati sa više partija, a SBB je jedan od stubova”, ocijenio je.

Izborni zakon

SBB ne bi podržao ni HNS-ov ni SDA-ov prijedlog izbornog zakona, kazao je u Danu uživo.

“Ako imate nešto što predlažete, onda je prirodno da razgovarate s onima od kojih tražite podršku. Mi smo na Parlamentu se opredjelili na ono što nam je Dom naroda predložio. Postoje potrebe da se u određenoj temi drže tenzije – i one dominiraju. Izborni zakon ne može da se radi separatno”.

Smatra da uvijek postoji mogućnost da se izbori ne održe.

“Nama odgovara da se održe. Ovakva situacija odgovara onima koji su zauzeli pozicije, SDA, HDZ, SNSD. BiH će morati ući u izmjenu izbornog procesa. Izbori su svake dvije godine. To mora da se mijenja”, kazao je.

Dejton 2

BiH i Zapadni Balkan su važna geostrateška lokacija, smatra Škaljić.

“Uvijek se kroz istoriju međunarodni odnosi prelamali ovdje. Savremena BiH je uređena Dejtonom, on je poslije 20 godina pokazao kapacitet. Nije sve iscrpljeno. Poznajem kongresmena, Amerikanci vraćaju BiH u fokusu. Da li će to biti – to je opredjeljenje međunarodne zajednice”.

“Pregovori za stolom mogu donijeti i bolje i gore. Stvar je ambijenta. Važno je da je fokus SAD-a na BiH pojačan. Moramo to pozdraviti”, kazao je dodavši: “Samo razgovorom možemo postići dogovor.”

Kako rekosmo, sjednice Zastupničkog doma neće biti do 15. januara. Budžet? Alternativa?

“Mi godinama građane varamo o budžetu. Budžet treba raspravu, izvršna vlast to zbrzi. Budžet mora ići u normalnu proceduru, do tada – samo nužna plaćanja. Do 15. januara ih nema. Džaferoviću, Bosiću i Krišto to treba adresirati. Plate idu, zakon propisao, ali sjednica nema. Grupe su insistirale da ostane svako na svome”, kazao je.

“U Parlamentu je sada tako, ovo sada je zbunjujuće. Periferno je važno. Poslovnik je bitniji od Ustava. U otkazanoj sjednici, imamo 80 tačaka o kojima će se raspravljati, a uticaj je 0. Parlament tu ne može promijeniti. To je sramotno. Parlament treba da se bavi važnim pitanjima, a ne formom dnevnog reda”, kazao je Škaljić.

Za kraj, pojasnio je i kako se desio “skandal” sa različitim jezicima u tekstu seta zakona o akcizama.

“Nije se nama desilo. Administracija je kriva. Oni koji rukovode administracijom i Parlamentom trebaju da odgovaraju za to. Zakon o akcizama je usvojen u jedinstvenom tekstu. Prateći zakoni imaju različioti. Administracija je pogriješila, ali se zakon o akcizama ne narušava”, izjavio je.

Za kraj je poručio da poslanici ne treba da su umorni ili neumorni – nego da su odgovorni i da je u tome suština.