Podignuta optužnica za odavanje službene tajne

Vijesti 26. dec 201712:02 > 12:10
MUP TK / Ilustracija

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Džavida Avdibašića (43), koji je obavljao dužnost komandira Policijske stanice Kladanj, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju s krivotvorenjem službene isprave.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu Živinice na potvrđivanje.

Optužnicom se Avdibašić tereti da je u novembru 2016. godine, na zahtjev i traženje odgovornih osoba iz JP „Šume TK“ sa kojima je bio  privatno vezan i poslovnom saradnjom,  koristeći službeni položaj komandira PS Kladanj i svjestan da je upoznat sa propisima iz oblasti obrade tajnih podataka, naložio policijskom službeniku iz pomenute stanice da mu  iz zaštićene baze podataka, kojoj pristup imaju policijski službenici, utvrdi informacije o vlasništvu jednog vozila koje se kretalo na području šumskog gazdinstva kojim upravljaju Šume TK. Kada mu je službenik dostavio informaciju da se radi o službenom vozilu MUP-a TK , svjestan da drugim licima otkriva  podatke koji predstavljaju službenu tajnu,  te informacije je neovlašteno saopćio odgovornim licima u ovom javnom preduzeću.

Također, tereti se i da je  u cilju prikrivanja krivičnog djela odavanje službene tajne sačinio službenu ispravu u koju je unio neistinite i sakrio važne podatke i takav dokument dostavio MUP-u TK-u.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Avdibašiću izrekne sigurnosna mjera  zabrane obavljanja poziva policijskog službenika u trajanju od tri godine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.