Metoda MUP-a ZDK kojom je drastično smanjen broj nesreća

Vijesti 26. dec 201716:55 > 19:07
N1

Manje krivičnih djela, manje prekršaja javnog reda i mira, manje saobraćajnih nesreća. I to se dešava. U MUP-u Zeničko-dobojskog kantona u 2017. imaju, kažu, rezultate bolje nego ranijih godina. Iako je saobraćajnih nezgoda u ovom kantonu manje, posljednji podaci u cijeloj zemlji pokazuju, ipak, trend rasta, podaci su BIHAMK-a.

Od 2013. na ovamo svake godine sve više saobraćajnih nesreća u Zeničko-dobojskom kantonu. 2017. izuzetak. Više nego 600 nesreća manje, tvrde u MUP-u ovog kantona.

“Ono gdje smo postigli posebne efekte jeste bezbjednost saobraćaja, koja nas je na početku i prošle godine jako brinula. Imamo znajačno smanjen broj saobraćajniih nezgoda, za 6 posto. Imamo znatno manji broj teško povrijeđenih i za preko 40 posto smanjen broj smrtno stradalih. Krajem ove godine imamo 17 spašenih života na putevima ZDK. Broj smrtno stradalih je, dakle, manji za 17”, ističe Semir Šut, policijski komesar MUP-a ZDK.

Zahvaljujući patrolama, kažu u MUP-u. Nema rutinskih kontrola. Nema zaustavljanja. Samo stoje, a vozači odmah – smanjuju brzinu!

“Pretežno je u pitanju brzina i preticanje. To su najčešći prekršaji na dijelovima puta M17. Samim tim što mi tu stojimo, vozači stoje opreznije. Vozači dosta voze opreznije i normalno, kada vide policijsku patrolu, smanje brzinu i ne čine prekršaje”, kaže Adin Avdić, policijski službenik.

Posljednji statistički podaci za cijelu zemlju nisu tako pozitivni:

U BiH U 2016. skoro 40.000 saobraćajnih nesreća. Više od petine od toga sa poginulim i povrijeđenim osobama.

Život izgubila 321 osoba.

Broj saobraćajnih nesreća u prošloj godini povećan je za 2,29 posto.

Najviše nesreća bilo u Kantonu Sarajevo – oko 38 posto. U ZDK oko 15 posto.

Nepropisna brzina, brzina neprilagođena uslovima na cesti i dalje su glavni uzročnici saobraćajnih nesreća – oko 32 posto. 

Vožnja pod uticajem alkohola, nepoštovanje signalizacije, nepovoljni uslovi na cesti također su razlozi. 

Ne treba zaboraviti ni opasnost upotrebe mobitela, jer oči nisu na cesti – gdje bi trebale biti, nego na gadgetu. 

U Bosni i Hercegovini u 2016. smanjen broj poginulih, ali povećan broj povrijeđenih. Iako ZDK bilježi smanjenje nesreća, zaključak u cijeloj zemlji – stanje nezadovoljavajuće.