Skuplji život, a iste plaće i penzije u 2018.

Vijesti 26. dec 201717:45 > 19:04
N1

Usvajanjem seta zakona o akcizama povećaće se cijena goriva i biotečnosti, međutim ova poskupljenja dovest će do povećanja cijena hrane i pića, odjeće i obuće, zdravstva, javnog prijevoza i obrazovanja.

Novi nameti/porezi dobro su prihvaćeni od strane međunarodnih institucija, stekli su se uvjeti za povlačenje novih tranši od MMF-a, no za građane predstavlja samo novi vid nameta od kojih neće osjetiti direktno poboljšanje životnog standarda.

U godini na izmaku, građani su se već jednom suočili s povećanjem cijena hrane i pića, odjeće i obuće, zdravstva, javnog prijevoza i obrazovanja. Ovakav trend moguće je očekivati u narednoj godini.

Prema novom zakonu o akcizama, za 15 pfeninga biće povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, na šta treba dodati 17 odsto poreza, odnosno 2,55 pfeninga. Od 1. januara 2018. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Minimalna akciza iznosiće 2,60 umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM biće 1,50 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Iako je bilo špekulacija da bi i električna energija mogla poskupiti, iz nadležne komisije za energiju u Federaciji BiH su nam rekli da do toga za sada neće doći. Ističu da je takvih zahtjeva bilo.

Za 2018. godini nije najavljeno povećanje penzija niti prosječne neto plate, što znači da se standard života još jednom ne podudara sa primanjima. Potrošačka korpa je sada skuplja i za četveročlanu porodicu je viša od 1.800 KM, dok prosječna plaća iznosi oko 800 KM. No, najveći broj građana prima minimalnu plaću od tek nešto preko 400 maraka.

Više detalja ima Ika Ferrer Gotić.