Povećanje plaće u RS: Deset vekni hljeba ili pet litara ulja

Vijesti 26. dec 201718:28 > 21:00
N1

U novoj godini stanovnike bh. entiteta Republika Srpska očekuje povećanje najniže plaće, ali svega za 15 KM. Tako će plaća koja je do sada iznosila 395 od prvog januara biti 410 KM. No, u eri poskupljenja osnovnih životnih namirnica građani poručuju da ovakvo povećanje neće ni osjetiti.

Desetak vekni hljeba ili duplo manje litara ulja, nedovoljno i za pakovanje pelena. Ovako u Udruženju 4+ komentarišu 15 maraka povišice najniže plate.

“Potrošačka korpa za šestočlanu porodicu, računali smo, izađe preko 2.700 KM. U proteklih deset godina je preko 1.000 maraka poskupio život”, tvrdi Jovan Radovanović, Udruženje 4+.

U ovom udruženju imaju preko 5.000 porodica sa četvoro i više djece, od toga 70 odsto nema primanja, a između 15 i 20 odsto prima minimalnu platu koja će ubuduće iznositi 410 KM. Nezadovoljni su i u Sindikatu. Tražili su da visina najniže plate bude 50 odsto od prosječne plate.

“Jako, jako sam nezadovoljna i ponižena o cijelom ovom procesu pregovaranja. Ono što javnost radnička ne vidi, dok teku pregovori, tu je nimalo prijatno i teško, a samo iz jednog razlloga – radi se o parama”, ističe Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Da su ovakvi pregovori pogrešni, te da plate treba određivati tržište i da će se na tome u budućnosti insistirati, stanovište je poslodavaca.

“Ja bih volio da smo danas mogli dogovoriti da najniža plata iznosi 1.000 maraka i mi bi bili dobri. Ali sutra to u praksi nije primjenjivo i određena preduzeća i grane bi bile zatvorene”, ocjenjue Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavca.

Veliki broj radnika prijavljen je na minimalnu platu zbog manjih doprinosa. Iz resornog ministarstva najavljuju veći pritisak kontrolnih organa da bi se doprinosi isplaćivali na osnovu stvarne plate i zaustavio rad na crno.

“Ima veliki broj ljudi koji čestito rade, po zakonu i koji plaćaju svoje obaveze, ali ima i mešetara koji izbjegavaju svoje obaveze, stvaraju nered i nelojalnu konkurenciju”, smatra Milenko Savanović, ministar rada u Vladi RS.

Najveći problem građanima je skup život, tj. neusklađenost prihoda i rashoda.

Najniže plate su u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, građevini, administraciji i umjetnosti. Dok su najviše u oblasti finansijskog poslovanja i osiguranja.

Najniže prosječne plate
ugostiteljstvo i hotelijerstvo – 544,00 КМ
građevinarstvo – 550,00 КM
administracija i uslužne djelatnosti – 561,00 КМ
umjetnost, zabava i rekreacija – 564,00 КМ

Najviše prosječne plate
finansijske djelatnosti i osiguranje – 1.316,00 КМ