Vlada Federacije produžila moratorij na zapošljavanje

Vijesti 27. dec 201714:39 > 14:47
Fena

Federalna vlada je do 31. marta naredne godine produžila moratorij na zapošljavanje.

Kako je saopćeno danas, Vlada je zadužila federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnim ministarstvima, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Također, zadužena su federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravne osobe da do istog datuma obustave zaključivanje svih ugovora o djelu. U slučaju neodgodive potrebe ove institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH.

U slučaju neodgodive potrebe, saglasnost za provođenje konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, kao i za zaključenje ugovora o djelu, daje isključivo Vlada FBiH.

Saglasnosti za provođenje konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, koje je Vlada FBiH dala prije stupanja na snagu ovog zaključka, ostaju na snazi. Ranije date saglasnosti za zaključivanje ugovora o djelu ostaju na snazi.

U slučaju promjene broja izvršilaca, novi ugovori o djelu mogu se zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Vlade.