70 miliona eura za investicije na Koridoru 5c

N1

Dušan Topić, direktor preduzeća Autoputevi RS i Sue Barrett, EBRD direktor za transport, potpisali su danas u Banjaluci ugovor o kreditu od 70 miliona evra za dionicu Koridora 5C.

Kredit s državnom garancijom je odobren Autoputevima RS, za finansiranje šest kilometara duge dionice autoputa Koridor 5C između Johovca i Rudanke i finasiranje dvije petlje.

Topić je istakao da očekuje da je sredstva biti operativna do proljeća, a da do tada ovo preduzeće treba da završi tendersku proceduru za izvođača radova i završe eksproprijaciju kako bi počeli radovi.

“Donošenje Zakon o akcizama i današnji ugovor bili najvažniji, a sada je sve ostalo na nama”, rekao je Topić i objasnio da će nakon početka izgradnje pokušavati kompletirati i ostatak Koridora 5C kroz RS, ukupne dužine 46 kilometara.

Sue Barrett rekla je da ovo nije prvi kredit EBRD-a u transpornom sektoru, ali da je prvi za Koridor 5C, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u državi.

“Kada smo pregovarali o kreditu u oktobru, nismo bili sigurni hoćemo li ga uspjeti potpisati jer je uslov bio usvajanje zakona o povećanju akciza”, istakla je ona.

Prema njenim riječima ovaj koridor povezaće BiH s evropskim tržištem, ali i gradove unutar BiH. Istakla je i da Evropska unija razmatra sufinansiranje projekta investicionim grantom od 15,3 miliona evra putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Ian Brown, direktor EBRD-a u BiH, rekao je ovaj ugovor primjer kako EBRD podstiče ekonomski razvoj u RS.

“Nakon što je Parlament BiH usvojio akcize na gorivo, veoma nam je drago da odmah krećemo sa odobrenjem 70 miliona evra novih EBRD sredstava za prvu dionicu projekta Koridor 5c u RS”, kazao je Brown.

Današnjem potpisivanju ugovora o kreditu prisustvovala je i Željka Cvijanović, premijer RS, koja je istakla da je EBRD jedan od najvažnijih i najpouzdanijih partnera kada je u pitanji izgradnja infrastrukture, ali i drugih projekta.