Memić: Pravimo tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice

Vijesti 27. dec 201716:19 > 16:21
NAP

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić na današnjem druženju s novinarima najavio je nove projekte u 2018. godini, posebno one koji se tiču infrastrukture i izgradnje sadržaja koji će obogatiti turističku ponudu ovog dijela Kantona Sarajevo.

Općina Ilidža je lider prema broju ostvarenih noćenja, a namjera načelnika Memića je da se turisti i gosti zadržavaju što više u Sarajevu umjesto da im to bude tranzitno područje.

Za iduću godinu plan je urediti Centar za zdravo starenje, Malu aleju, šetnice. U planu je izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Kako je kazao načelnik Memić pruga će se napraviti, pa makar „radnim akcijama“.

”Do jeseni ćemo je iduće godine napraviti kad bi je s kozom orali. Još ne postoji tačna putanja odnosno da li će ići zelenom površinom ili desnom stranom ceste. Općina će finansirati i imamo obećanje KS. Vrijednost je 15 miliona KM. Meni je još tri godine do odlaska u penziju valjda bi to trebao ostaviti”, kazao je Memić.

Najavio je obogaćivanje sadržaja prema planini Igman, ali i izgradnju žičare.

Načelnik je kazao da su turisti koji dolaze iz arapskih zemalja pravi „potrošači“ koji ostavljaju hiljade maraka u BiH. Općina su sa 350.000 prijavljenih gostiju.

Govoreći o sadržajima koji će se napraviti najavio je šetnice, dječija igrališta, moderne igraonice za djecu, turističke agencije i agencije za nekretnine koje bi trebalo podići na viši nivo odnosno izbjeći manipulacije.