Dačićev zahtjev SAD-u i ponovno zveckanje oružjem na Balkanu

Vijesti 27. dec 201718:10 > 19:20
N1

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ponovo zvecka oružjem i tvrdi kako nije završen ciklus ratova na Balkanu. Po njegovim riječima najveća prijetnja su nam velike sile. Dačić upravo za jednu od tih sila ima direktne zahtjeve.

“Amerika će da analizira našu vojnu saradnju sa Rusijom. Ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Trump ili Rex Tillerson pa neka kažu. Neću da slušam da mi to govori Brian Hoyt Yee. On može kod mog pomoćnika, zamjenika…”, poručuje Dačić.

Prostor Balkana novi je prostor za hladnoratovsko prepucavanje velikih sila, ističe Aleksandar Popov. Stvari se po njegovom mišljenju previše brzo mijenjaju, ali se ne mijenja pristup međunarodne zajednice.

“Nažalost, to je moja teza od ranije, a mislim da je praksa pokazala – našim regionom, pa i Bosnom i Hercegovinom, počnu da se bave tek kad počnemo da pravimo probleme. A, sve ono što je dotad bilo rađeno bilo je neadekvatno i neblagovremeno. Sjetimo se samo da je u Makedoniji trebalo da dođemo na granicu građanskog rata da se umiješaju Amerika i Evropska Unija”, podsjeća Popov.

Uplitanje Rusije u odnose na Balkanu, biće tema posebnog izvještaja koji će u narednih šest mjeseci ministar odbrane Mattis i državni sekretar Tillerson. Od njih se traži da dostave procjenu sigurnosnih operacija između svake zemlje i Rusije, odnosno kolika je to prijetnja po američke interese. Politički analitičar Slaven Kovačević smatra kako je ovo potez koji pokazuje da SAD ima kontradiktorne informacije i da traži pojašnjenje stanja na Balkanu.

“U narednom periodu, dakle šest mjeseci će se, raditi taj izvještaj, a onda će se u šest mjeseci početi jedna proaktivna američka politika na Zapadnom Balkanu sa ciljem ostvarivanja američkih geopolitičkih interesa. Dakle ovdje se radi o tome da ovaj dio mora biti integriran u NATO jer je to njihov primarni interes”, smatra analitičar.

Na sličan način razmišlja i Lejla Mesihović-Ramić koja kaže da se ovdje radi o sukobu interesa na Balkanu.

“Sve zemlje imaju svoje spoljnopolitičke prioritete, i sve zemlje gledaju da operacionaliziraju spoljnu politiku na takav način da im što manje drugih faktora smeta. S druge strane zvanična politika Rusije je da blokira širenje NATO-a”, ocjenjuje Mesihović-Ramić.

Sve u svemu, stručnjaci su mišljenja da bi naši prostori mogli biti arena za političku borbi između velikih geopolitičkih sila.