Čampara za N1: Nema razloga za strah, za oprez ima mjesta

Vijesti 28. dec 201709:28 > 09:40
N1

Aljoša Čampara, SDA-ov ministar unutrašnjih poslova FBiH govorio je u Novom danu na N1 o aktivnostima Vlade i Parlamenta FBiH pred kraj godine.

Proteklih sedmica u fokusu su bili protesti policajaca, a danas u 13:00 sati je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se treba naći Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Čampara je u razgovoru sa Emelom Burdžović otkrio šta su se dogovorili sa policajcima.

Mi smo potpisali sporazum, rekli smo ono što smo i ranije predlagali, da se obračun vrši na osnovu zakona. To smo isticali, to je jedino rješenje. Nema novih kategorija u zakonu, niti prelaznih odredbi. Dogovoreno je da dva zakona, o PIO i Zakon o policijskim službenicima idu isti dan. To bi danas trebalo biti na Predstavničkom domu“.

Čampara je demantovao navode da su penzije policajaca trebale biti smanjene – do 30 posto.

Nikada penzije nisu trebale biti smanjene. Postoje izračuni, ljudi nekako to izračunaju na svoj način. Zavodu PIO to treba ostaviti, oni daju ocjenu. Prema ovom Zakonu o policijskim službenicima imat će penzije na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg perioda kojeg izaberu. Mi smo pravili kalkulacije, to je 67 posto plate“, naveo je Čampara.

Na koncu sve zavisi od rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ako pogledamo kako je Vlada to usvojila, jednoglasno, svi ministri su usvojili Zakon o PIO i Zakon o policijskim službenicima, bilo bi za očekivati da ovaj zakon prođe. Bilo je i obećanja da će opozicija podržati izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima“, kazao je Čampara.

Čampara je naglasio da prije svega treba stabilizovati fond PIO, kako bi se penzionerima, koji su do 1998. otišli u penziju povećala primanja za 10 posto, a onima koji su do 2008. otišli u penziju za pet posto.

A da li su policajci dovoljno plaćeni?

Prije svega, posao policajca je težak i odgovoran. Nosi određene elemente sigurnosti. Naši građani, šta god da se desi, javljaju se prvo policiji. Ta kategorija treba dobro da bude plaćena. Neki jesu, FUP, ti policajci su dobro plaćeni. Neki kantoni također – dobro su plaćeni. Ima kantona gdje plaće nisu dobre. Razlika je velika između Sarajevskog i Tuzlanskog kantona. Imate kantona poput Posavskog, gdje su plate policajaca mizerne. To zavisi od Zakona o plaćama policijskih službenika, koji se donosi na nivou kantona. Imamo problem i na državnom nivou, gdje plaće nisu velike, pa Vijeće ministara pokušava to da poveća“, kazao je Čampara.

Ministar očekuje da budžet za 2018. godinu bude usvojen, koji bi trebao biti veći za 150 miliona KM, a od toga će 10 posto ići u kapitalne investicije.

Ocijenio je rad Vlade FBiH i Parlamenta FBiH u 2017. godini.

Mi nismo imali optrećenja, može se i bolje, imajući sve u vidu – mi nismo imali problema u radu“, kazao je dodavši da njegova stranka, SDA, nije postavljala uvjete – i uvijek je bila stranka koja je težila ka rješanju problema.

Ne kažem da je amnestirana od odgovornosti, ali sama SDA ne donosi odluke. SDA ima 29 poslanika, a za odluku je potrebno najmanje 50“, kazao je.

O sigurnosnoj situaciji u FBiH uoči novogodišnjih praznika je kazao:

Mi kao agencije imamo dobre i koordinirane aktivnosti. Javna okupljanja – policija će učiniti sve da prođe u najboljem redu. Nema razloga za strah, za oprez ima mjesta“, naveo je.

U programu N1 Vlado Azinović, ekspert za sigurnost je kazao da se minimizira opasnost od povratnika sa stranih ratišta u BiH. Čamparino mišljenje je:

Dovoljna je jedna budala koja može napraviti ogroman problem. Moramo bezbjedonosno pratiti aktivnosti“, izjavio je na koncu gostovanja u Novom danu na N1.