Analitičar: Ključno od trećeg do petog mjeseca 2018. za BiH

Vijesti 29. dec 201717:29 > 19:29
N1

Kraj godine u BiH se dočekuje u turbolentnom političkom ozračju. Koalicije na svim razinama su nestabilne, SBB u sljedećoj godini najavljuje izlazak iz vlasti. Nova 2018., inače izborna godina u BiH, mogla bi politički gledano biti u potpunoj blokadi.

Kraj je godine, vrijeme je da se poduvče crta. I na političkoj sceni na kraju, svatko svodi svoje račune.

Politički računi odavno pomršeni. Koalicija na držanoj i federalnoj razini vlasti na staklenim nogama. Na životu – već dugo na apratima. Prvih nekoliko mjeseci 2018. bit će ključni hoće li do izbora preživjeti ili ne.

“Ne, oni možda nisu ni na aparatima. Zvanično su se raspadali nekoliko puta, pa opstajali, zvanično znači efektivno ne”, smatra Srećko Latal, politički analitičar.

U 2018. politički sukob SDA i SBB-a mogao bi kulminirati. Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, na kraju 2017., najavljuje izalazak iz vlasti na početku 2018.

“Naše ostavke bit će ponuđene. Sve osim ministra Juske, zato što je procjena da do Prvog marta ili aprila g Zvizdić neće biti premijer… SDA može reći svi su krivi osim nas, ali građani nisu glupani. Znaju ko je kičma i ko je vodio politiku konflikta i svađa samo da bi napravio stanje haosa”, tvrdi Radončić.

U slučaju izlaska SBB-a iz vlasti, Federacija BiH bi mogla završiti u totalnoj blokadi. SDA već od ranije ovakve najave nazivma samo deklarativnim, predizbornim potezom koji SBB neće realizirati.

“Ja se rijetko viđam sa ljudima iz Saveza za promjene. SBB je – kad mu odgovara – onda u poziciji, kad mu odgovara, onda su u opoziciji, ali stanje je bolje od onoga što je percepcija. I takve koalicije za koje govore da ih nema iznijele su ono što smo obećali, sporo ali su iznijeli”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

U praksi, na dvije od tri teme koalicijski partneri imaju različita mišljenja. Od izbornog zakona do zakona o trošarinama. Vladajući postaju oporba, oporbenjaci vladajući i tako u krug. Iz HDZ-a, kao i u Savezu za promjene, mišljenja su da će koalicija sljedećih 10 mjeseci ipak uspjeti preživjeti.

“Mislim da hoće ostati, neće doći do promjena. Nema nove parlamentarne većine. Ulazimo u preizbornu godinu”, poručuje Borislav Borenović, predsjednik PDP-a.

A ona prava, stalna oporba na kraju godine upozorava:

“Pokazuje se da je ovo još jedna u nizu godina koju je vlast upropastila i pokazuje, osjećam za to, kako da samo dodatno usložne situaciju”, ocjenjuje Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

No nova godina mogla bi donijeti i vrhunac političke krize.

“Od trećeg do petog mjeseca situacija će eskalirati, uslijedit će predizborna kampanja. 2018. nudi i obećava mnoge izazove i sigurno je da neće biti dosadna”, navodi Latal.

U BiH predizborna kampanja već odavno je počela. 2018. izborna je godina, na političkom polju tako će biti godina sukoba i niskih udarca. Iz olimpijskoga grada u duhu olimpijskih igara, političke igre bez granica neka počnu.