UKCS: Dug manji za 65 miliona KM, a manje i 300 radnika

Vijesti 29. dec 201718:28 > 19:46
N1

Još jedan ljekar napustio je sarajevski Klinički centar. Ismet Gavrankapetanović, kaže, nije izdržao mobing. S druge strane, direktorica Sebija Izetbegović i saradnici, na novogodišnjem prijemu - izvijestili o rezultatima rada za proteklu godinu. Nadasve, pozitivnim. No, pitanja direktorici Izetbegović - nije bilo moguće postaviti.

Još jedan hirurg manje na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Nakon 30 godina rada – Ismet Gavrankapetanović oprostio se od Kliničkog centra. Ni on nije, kaže, izdržao novi Menadžment.

“Zaposlenik ima pravo na dva slobodna dana nakon dežure vikendom zašto ja onda nemam pravo? Ja sam četiri puta tražio zahtjeve za godišnji odmor u ovih šest mjeseci da se odmorim makar tri, četiri dana. Svaki put su to objašnjenja da se za mene ne može izaći u susret, da ja moram da operišem, da je puno pacijenata – ja naravno operišem i volim to…ja sam svih ovih šest mjeseci, možete provjeriti protokol, svaki dan ,cijeli dan proveo u sali pod ovakvim mobingom”, tvrdi Gavrankapetanović.

U međuvremenu – u prepunom amfiteatru Kliničkog centra – iznosili su se izvještaji za proteklu godinu. Niti u jednom od njih nije bilo ni Gavrankapetanovića, ili bilo kog drugog od mnogobrojnih ljekara koji su napustili najveću zdravstvenu instituciju u državi. Sve je pozitivno u izvještajima. Od smanjenih lista čekanja na preglede – do novih parking mjesta. Niko od izlagača nije kazao da postoje problemi na bilo kojoj klinici. Na koncu, obratila se i direktorica. Aplauz podrške.

“Pravilno i strateški nabavljat ćemo oprem,u kao što smo sada vidjeli, za nas je izuzetno važno na ovoliku populaciju, ovoliki – nažalost – veliki broj bolesnika oboljelih od malignih bolesti, da Klinički centar ima izvrstan linearni akcelerator i to ne samo jedan, nego vrlo vjerovatno dva. Naš plan u sljedećoj godini, vidjet ćete, kupovina još jednog izvrsnog linearnog akceleratora”, ističe Sebija Izetbegović.

Nizali su se aplauzi. Nizali govornici. Statistički podaci i planovi za budućnost. Dug Centra smanjen je, kazala je Izetbegović, s 100 miliona maraka, koliko je ona zatekla – na 35. No, smanjen je i broj radnika – za više od tri stotine. Šta su razlozi, nismo saznali. Nema novinarskih pitanja – upozoreni smo. No, o eventualnim negativnim trendovima na Kliničkom – u vidu nestašice lijekova, odlaska ljekara, brojnih optužbi na račun Menadžmenta za mobing – u Sindikatu ni riječi. Apsolutno zadovoljstvo stanjem.

“I ono što želim da vam kažem, a što nismo stavili niti na jedan slajd, jeste da je Sindikat uveliko učestvovao u organizaciji današnjeg druženja, a i finansiranju keteringa gdje ste svi na kraju pozvani – hvala najljepša”, kaže Dženana Hrustemović, predsjednica Sindikata UKCS.

Desetine iskusnih ljekara više nema na Kliničkom centru, zato je direktorica Izetbegović svečano predstavile danas desetine novih specijalizanata.