Novogodišnji Pressing: Satiričari Balkana o godini iza nas

Vijesti 31. dec 201714:15 > 21:10
N1

Specijalni novogodišnji Pressing donosi satiričnu analizu političkih gafova, društvenih apsurda i živopisnih likova sa javne scene.

Najveće “provale” godine na izmaku samo za vas kroz humor komentiraju zvijezde satirične scene regije: konceptualni umjetnik i stand up komičar Damir Nikšić, autor i voditelj popularne emisije “24 minuta” Zoran Kesić i urednik satirično-humorističkog šoua „News Bar prime time“ Borna Sor.

Jedan, dva, tri prsta

Pričalo se i o privođenju Amerikanke zbog navodnog srednjeg prsta pokazanom Bakiru Izetbegoviću.

Sor: “U Srbiji se pokazuju tri prsta, u Hrvatskoj dva, u Americi očigledno taj jedan. To je kulturna razmjena“, kazao je Borna Sor.

Zoran Kesić je dodao:

Amerikanka je nevina, ali mislim da nije kriva. Ona je kao svaki stranac željela da se informiše o svim specifičnostima BiH i administrativnom uređenju“.

Predlažem da pokazujemo domali prst. Liči na srednji, ali do malog je“, dodao je Damir Nikšić.

Između ostalog pogledajte kako su zvijezde satire komentarisale objašnjenje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o pozdravu “Za dom spremni”. Naime, u intervjuu za Vijesti.hr, Grabar – Kitarović je kazala da je to stari hrvatski pozdrav.

Koji su pozdravi ispravni na Balkanu

“Moj stav o pozdravu “Za dom spremni” je jasan. To je stari hrvatski pozdrav”, kazala je tada Kolinda Grabar Kitarović.

“To je pradavni hrvatski pozdrav. Cijeli tekst ide: Za dom spremni, očistiti Hrvatsku od svih etničkih i nacionalnih manjina. Nije to jedina prekrasna naša kulturna stvar, imamo mi i “Srbe na vrbe””, kazao je Borna Sor, komičar iz Hrvatske.

Zoran Kesić je dodao:

Mislim da je lepo što predsjednica Hrvatske njeguje tradiciju za razliku od nekih njenih koleginica iz Evrope. Recimo gospođa Angela Merkel kao da se stidi tradicionalnog nemačkog pozdrava “Sieg Heil”. A što se tiče našđeg odgovora na “Za dom spremni”, mi odgovaramo sa “Sprem'te se, sprem'te””.

“Original je “Za dom spremni i umrijeti”. Ja sam čuo da na taj pozdrav ni Partizani nisu imali primjedbi”, kazao je Damir Nikšić.

A cipele?

Ko bi trebao ući u čije cipele na Balkanu kako bi se bolje međusobno razumjeli.

Izjave popularnih satiričara su uslijedile kao reakcija na izjave Aleksandra Vučića o tome da bi volio da “Hrvati obuku srpske cipele, da se bolje razumiju”.

Ja ne znam jeste li vi ikada vidjeli kolika je Vučićeva cipela, broj 59-60, zavisi od kalupa. Sad ovaj blef, kada bi neko ušao u te cipele momentalno bi pao jer su to kao mali čamci, kanui. Tako da, Bosanci i Hrvati ne ulazite u srpske cipele. Budale ste ako uđete u srpske cipele“, kazao je Zoran Kesić.

Borna Sor iz Hrvatske smatra da se “radi o podvali”.

Ja mislim da nam podvaljujete. Sada kad smo ušli u EU kada nema trošarina, kada nema carine, kad smo svi pokupovali fine italijanske cipele. Dakle, ne može“, kazao je Sor.

Damir Nikšić je na to kazao: “Haj'mo se mi zamijeniti za cipele pa kom’ opanci, kom’ obojci“.

šta gosti Pressinga kažu o starim nacionalnim pozdravima na Balkanu i običajima iz Brusela.

Meni ovdje nije ništa sporno, ovo je tradicionalni pozdrav Evropske komisije ‘Za guzicu spremni’“, komentar je bio Zorana Kesića na interakciju sa Jean-Claudeom Junckerom.

Mi svi imamo utisak da je arogantan, ali vidiš kad ga štipneš za guzu..“, dodao je Damir Nikšić.

Štipni čovjeka za guzu da vidiš kakav je“, dodao je Kesić.

Kompletan – specijalni novogodišnji Pressing pogledajte u video prilozima. 

Prvi dio

Drugi dio