Čavić: Vasić će prvi nastradati ako se usvoji Twitter zakon

Vijesti 03. feb 201518:38 > 19:26
N1

Poslanici opizicije napustili su sjednicu NSRS kasno večeras kada je na dnevni red stigao Prijedlog zakona o javnom redu i miru. Sporni Prijedlog danima u RS izaziva salve kritika na račun predlagača, jer ga smatraju pokušajem gušenja slobode govora na internetu.

Kako će policija kazniti tviteraša iz Japana, koji hipotetički govoreći kaže da je Milorad Dodik diktator, upitao je u oštroj skupštinskoj raspravi poslanik opozicije Dragan Čavić.

Prijedlog zakon o javnom redu i miru, apsurdno okarakterisan “Twitter zakonom” zbog proširenja javnog mjesta na društvene mreže, kritikovao je i Humans rights watch i OSCE.

“Ne znam kako će, ako se usvoji zakon, tretirati Rajka Vasića koji poziva na vješanje i stijeljanje, a možda i njega stave na dnevni red jer nije popularan kod režima, ko će ga znati”, pita se Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

Vrijeđanje, pa i na društvenim mrežama , koje može dovesti do fizičkog ugrožavanja i uznemiravanja, po članu 8. predloženog zakona kažnjivo je zatvorom. To je odredba koju će u SNSD-u kažu mijenjati amandmanom. I član 7. koji predviđa da je kršenje javnog reda i mira reprodukcija muzike, tekstova ili slika uznemirujućeg sadržaja, mijenjaće se, najavljuju.

Opozicija neće čekati na četvrtak, dan za glasanje. Predloženi amandmani nisu bili dovoljni, napustili su sjednicu na početku rasprave o spornom Prijedlogu. Za vladajuće galama se digla bez razloga.

“I u starom zakonu imamo isti problem. Ako i navedete jedan tekst, crtež, karitakturu koju su kažnjeni, ja ću vjerovati da bi se trebali plašiti nečega”, tvrdi Adam Šukalo, poslanik Napredna Srpska u NSRS.

Nacrt ovog zakona nastao je neposredno nakon februarskih protesta u Federaciji BiH. Protesta koji su organizovani na društvenim mrežama. Simptomatično ili ne, za novinarska udruženja ovakav tekst neprihvatljiv je.

“Mi ćemo se boriti, bojkotirati rad Vlade i tako dalje”, kategoričan je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Prema Prijedlogu zakon o javnom redu i miru predviđaju se kazne od novčanih 100 do 1.700 KM do zatvorske od 60 dana.