Terzić za N1: Ja mislim da građani ne žele sebi dobro

Vijesti 03. jan 201808:37 > 08:41
N1

Almir Terzić, urednik agencije Anadolija i politički analitičar bio je gost rubrike PRESS u Novom danu gdje je kroz naslovnice dnevnih novina komentarisao društveno-političku svakodnevnicu u BiH.

Terzić je na početku zaželio puno boljih vijesti u 2018. godini, ali je konstatovao da smo se vratili u kolotečinu sa ružnim vijestima.

“Nova godina je restart da počenemo sa identičnim svađama. Od januara idemo tako iz mjeseca u mjesec. Loše vijesti za penzionere, loše vijesti za poljoprivrednike, ušli smo u novu godinu bez budžeta, slijede nova poskupljenja. Nema pozitivnih vijesti, a za sve su krivci političari koji ne rade svoj posao”, naveo je Terzić.

On je pojasnio da će u BiH narednih dana biti govora o 9. januaru, nakon toga o 1. martu, a između ta dva datuma – bit će priče o svemu ostalom.

“Počelo je i prijetnjama, hoćemo li imati vlasti, hoćemo li funkcionisati. Političari se neće usuditi da urade nešto protiv sebe, prvi su kada treba uraditi nešto protiv naroda”, izjavio je.

On je ocijenio kako će izborna 2018. godina služiti da svi poboljšaju svoje startne pozicije.

“Da to predstave svom narodu kako rade u interesu njih, a u biti to nije tačno”, kazao je Terzić, dodaviš da su građani u 2018. godinu ušli osiromašeni – i da nema nikakvog razloga za slavlje.

U 2018. godini bit će novih protesta, a razne kategorije stanovništva će tražiti svoja prava na ulicama – kazao je Terzić.

Konstatovao je da bh. građanstvu fali i socijalne osjetljivosti.

“Ja mislim da građani ne žele sebi dobro. To nije samo pitanje izbora. Kada komentarišete s ljudima, kažu da su izašli i glasali. Ako nije niko glasao za aktuelne predstavnike – ko jeste? Dajte da ih nađemo. Mislim da nam nedostaje iskrenosti, hrabrosti. Hrabri smo samo na društvenim mrežama, kada je potrebno da se komentariše neka situacija. Kada treba govoriti o stvarnim problemima – nismo baš”, kazao je politički analitičar Terzić.

“Pomislite da živite u blagostanju dok ne izađete na ulicu. A realnost je da smo zemlja u agoniji, koja je paralisana sa svih strana. Nama je kriminal maltene jači od države. Mi živimo lažni život, živimo od kredita. Ne od vlastite proizvodnje. Mi živimo od nameta građanima”, zaključio je Terzić.