Sarajevo: Hapšenje nakon pronalaska bebe u kontejneru

Vijesti 03. jan 201814:52 > 14:57
Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rasvijetlilo je danas krivično djelo ''napuštanje djeteta'' nakon što je u nedjelju 31. decembra u ulici Koševo u Sarajevu, pronađeno živo novorođenče.

Podsjećamo, u nedljeju u 17,25 sati u ulici Koševo, općina Centar Sarajevo, u kontejneru je pronađeno napušteno novorođenče. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Pronađeno novorođenče je hospitalizirano na Klinici za pedijatriju, Kliničkog centra u Sarajevu. Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja,  danas u 14 sati, policijski službenici II PU su pronašli i lišili slobode Dž.B., rođena 1979. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 220. KZ FBiH (Napuštanje djeteta).

Ista je predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

Kako je javnosti poznato savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP KS. Prvi su reagovali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predata u nadležnost Klinike za pedijatriju.

“Kada smo bebu preuzeli bila je blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica. Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjeg ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće”, objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

“Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području općine Centar nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine”, objasnio je direktor Podžo.