Zlatko Dizdarević: Raspao se sistem u supstanci

Vijesti 03. jan 201818:17 > 18:17
N1

Zlatko Dizdarević, dugogodišnji diplomata, novinar, bivši urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka u razgovoru za N1 komentarisao je političku situaciju u BiH, ali i dešavanja u Iranu.

U kakvoj zemlji živimo?

“To je rezultat nečega što nije od jučer, što je koncep od početka, rezultat je nečega, reći ću dosta grubo po mom dubokom uvjerenju, rezultat projekta da mi ne smijemo da napravimo nijedan korak prema EU”.

Čijeg projekta?

“Projekta vladajućih oligarhija, neko to preciznije kaže tri vladajuća kartela u BiH. Ako imate situaciju i zemlju u kojoj je sve ovo moguće kako je moguće i profitiraju od toga oni koji u tome učestvuju, koji namještaju to svojim najbližima, šta možete očekivati od takvih ljudi nego da se i nogama i rukama bore da se to ne promijeni. Šta je Evropska unija? Ja imam hiljadu razloga zbog kojih mogu kazati da nisam neki veliki fan, pogotovo ove današnje EU, ali EU je jednostavno ono jedino što se ovoj državi ne smije desiti. To je sistem, to je poštivanje zakona, procedure, kultura, to je nešto što je iz današnje perspektive čista iluzija”.

“Radio sam u državnim institucijama od 2000. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova. Moram da kaže da je ono što je bilo moguće riješiti s pozicije ambasadora u korist i za potrebe države, telefonom preko sekretarice, to u posljednjem mandatu na kojem sam bio više nije moglo da se riješi preko člana predsjedništva BiH. Raspao se sistem u supstanci”, naveo je Dizdarević.

“S razlogom govorimo o Dodiku. Čoviću, Izetbegoviću, o svemu tome i naravno da su oni tema samom činjenicom da su tamo gdje jesu. Ali ono što je mnogo gore i o čemu se malo razgovara je da se sistem raspao u supstanci. Sistem je ovo sa ovim helikopterom, sve ćemo više imati helikoptera što se budemo približavali izborima”.

Kako je naveo, njihov je interes da bude ovako.

“Oni se ne moraju slagati oko mnogih stvari, ne moraju čak imati ni pristojne simpatije jedni prema drugima, ali interes je nadvladao svugdje. Dejton je priča o državi. Drama BiH je u rasturenom i raspadnutom društvu. Pogledajte od 1995. pa na ovamo, sve što se dešava je u funkciji rasturanja društva. Imamo svjesnu i organizovanu proizvodnju animoziteta, mržnje, neslaganja… To je nešto što je pretvoreno u realnost. Ozbiljan razgovor o Dejtonu dva je sprdnja. Danas pričati o tome da će se raspakovati zato što je neki kongresmen u Americi pisao pismo je čista iluzija. To je opet proizvodnja iluzija, zamajavanje, iznošenje strasti. Šta bi ko htio od Dejtona dva? Na tri strane u BiH svako ga vidi na potpuno drugačiji način i kako nadigrati ono drugo dvoje”, pojasnio je Dizdarević.

“Ovo što oni danas rade je politika i njima ovo odgovara. Dodik i Čović imaju u ovoj konstalaciji isti interes. Dodik podržava Čovića i jako mu se sviđa varijatna Herceg-Bosne i trećeg entiteta. Njih dvojica imaju zajednički interes u dekomponovanju BiH na način na koji misle da je to moguće uraditi”.

Šta će se desiti u 2018.?

“Sva ova trojica zatežu konopac, Dodik je tu specijalst i prati ga Čović, do posljednje granice, do posljednjeg trenutka. Plašim se scenarija koji je jako ružan. Postoji jedna granica preko koje mentalni ljudski sklop, stomak, dignitet, više ne može da izdrži. Ako dođe do toga desit će se eksplozija koja neće biti politički artikulisana nego će se desiti najgore, haos koji izbacuje na površinu dripce sa kojima treba još 20 godina. Nadam se da će ovo ponašanje sa zatezanjem konopca doći do neke granice. Nikad niko ovdje neće intevenisati zbog nas već ako postanu problem njima”.

O protestima u Iranu

“Nisam iznenađen ovim što se desilo. Svaki veliki krvavi sukob koji se završava mora da otvori neki novi krvavi sukob. Rat, smrt i krv su danas najveći biznis. Potpuno mi je jasno da sa zatvaranjem Sirije mora negdje u regionu ponovo otvoriti. Sa Sirijom se desilo nešto što zapadna alijansa mentalno i historijski ne može da podnese. Oni su tamo poraženi. Geostrateški pobjednici u cijeloj priči su Rusija, Iran, Kin, i snage koalicije koaj je bila vezana za njih”.

Kako je kazao Dizdarević, bilo je jasno da se mora nastaviti nešto što će dovesti u pitanje ovakav kraj i završetak kraja u Siriji.

“Iran se vratio na veliku scenu. Izrael ne može da podnese postojanje Irana. Iran je za njih crvena krpa sve dok imaju kapacitet da naprave nukleranu bombu. Bio sam na Bliskomi istoku ambasador kad se pripremalo i počelo Arapsko proljeće. Postoje ozbiljni razlozi za sukobe unutar Irana. Za nas je nevjerovatno koliko se Iran mijenja u pozitivnom smislu. Te snage su došle do tačke da ne mogu da podnesu ovaj teokratski vrh i on je jedan od razloga da su nemiri pali na plodno tlo. Vanjski i unutrašnji razlozi su vrlo jaki”, kazao je Dizdarević.