Pronalazak bebe u kontejneru potresao BiH

Vijesti 03. jan 201818:34 > 19:06
N1

Tri dana nakon što je u centru Sarajeva u kontejneru pronađeno živo novorođenče, policija je uhapsila jednu osobu. Riječ je o 39-godišnjoj ženi koja se sumnjiči za napuštanje djeteta. Beba je u bolnici, u dobrom je stanju i dalju brigu o njoj preuzet će Centar za socijalni rad.

Blago podhlađena, umotana u dvije dekice, tek nekoliko dana stara djevojčica pronađena je uoči novogodišnje noći u centru Sarajeva. Većih posljedica po zdravlje nema, kažu ljekari, a sve zahvaljujući savjesnom građaninu i brzoj intervenciji policije.

Nakon dojave građana da iz kontejnera dopiru neobični zvuci koji nalikuju plaču djeteta policijska patrola pronašla je u kontejneru novorođenče staro tek nekoliko dana.

Adnan Turčalo i Midhat Hodžić policajci su koji su prvi stigli na mjesto događaja. Bebu su pronašli među smećem i odvezli je na Pedijatrijsku kliniku. Za pronalazak osobe koja je ostavila novorođenče bila je starost bebe, kažu u policiji, a istragu u pravom smjeru potpomogla je činjenica da je dijete imalo uvezanu pupkovinu, što je bilo znak da je rođeno u porodilištu. Policija nastavlja rasvjetljavanje i dokumentovanje ovog krivičnog djela, a cijeli slučaj je pod nadzorom kantonalnog tužitelja u Sarajevu.

“Kompletan opetrativni materijal, dakle sve ono što se prikupi vezano za ovaj događaj će se proslijediti kantonalnom tužilaštvu. Radi se o krivičnom djelu napuštanje djetete, član 220 Krivičnog zakona FBiH”, pojašnjava Suvada Kuldija.

 O uzrocima i okolnostima koje majku navedu da ostavi svoje dijete teško je i rano govoriti, kažu u Centru za socijalni rad Kantona Sarajevo. Posmatra li se generalna slika napuštanja djece ekonomski faktori su ključni, iako je visok procenat napuštanja djece zbog neželjene trudnoće, kažu u Centru.

“Onda u tim slučajevima se majke odluče odmah po porodu da ostavljaju djecu bilo da ih ostavljaju u porodilištu ili na ovako brutalan način, da je dijete ostavljeno u kontejneru. Iako je bilo zamotano i u dekice i u sve ostalo pa možda i malo zbrinuto u podsvijesti te majke možda je bilo da treba i brinuti”, kaže Adnan Podžo.

Zadatak Centra za socijalni rad je da pronađe najbolje rješenje za dijete. Nakon što utvrde razlog napuštanja djeteta, socijalni radnici idu s procjenom da li je biološka porodica funkcionalna i može li se dijete vratiti u nju. Ukoliko to ne bude moguće ili ako se roditelji odreknu roditeljskog prava, brigu o djetetu preuzet će nadležne ustanove ili hraniteljska porodica. Do tada djevojčici je neophodno dati ime i utvrditi jedinstveni matični broj.