GP: 753 osobe u 2017. ilegalno pokušale preći granicu BiH

Vijesti 04. jan 201812:42 > 12:54
N1

Granična policija BiH u 2017. godini evidentirala je značajno povećanje broja ilegalnih migranata, potvrđeno je za N1 iz ove institucije. U pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriveno je 753 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

”Od 1. januara do 31. decembra 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriveno je 753 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu. Navedenom broju ću dodati najmanje 130 osoba koje su spriječene da uđu u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje, van graničnih prijelaza”, kazali su za N1.

Kada je riječ o otkrivenim ilegalnim migrantima u najvećem procentu su punoljetni muškarci, a u nekoliko slučaja otkrivene su žene i maloljetnici. U oktobru 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u novembru 76, dok je u decembru 2017. otkriveno 205 osoba. U najvećem broju otkriveni su državljani: Pakistana (124), Alžira (125), Afganistana (85), Turske (64), Libije (56), Sirije (62), Maroka (43), Irana (26), Albanije (18), te 96 osoba s područja Kosova.

”U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intenzivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražioca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Europske Unije. Na području Istočne Hercegovine u 2017. otkriveno je oko 300 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore, oko 130 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje, van graničnih prijelaza. Postrojbi granične policije Trebinje preusmjerili smo dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih postrojbi, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice.

Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze. Pripadnici GPBiH su manji broj ilegalnih migranata otkrivali u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine. Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda. Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u Republiku Hrvatsku, kazali su iz Granične policije za N1.

Opširnije o ovoj temi u Dnevniku N1 televizije.