Prevoz do doktora: Kako procijeniti koji su pozivi hitni

N1

U sarajevskoj hitne pomoći pune ruke posla. Provjerili smo kako zadovoljiti potrebe građana i procjeniti među stotinama poziva koji su hitni.

Muniba, štićenica Doma za stara lica sada kod doktora putuje sanitetom Doma, ranije dok je živjela sama išla je ambulantnim kolima.

Odavde sam dva puta išla, a kada sam dole stanovala vozila su me kola džaba iz Kolonije iz Ambulante. Vozili me i vraćali jedno tri četiri puta“, kazala je Muniba Muslić za N1.

Za domove, poput ovog, problem predstavlja činjenica da se od njih zahtjeva pratnja pacijenta. Kažu kada čovjek sam živi svakako nema tu pratnju. Problem nastaje i kada hitna dođe po pacijenta, tvrde, nije obavezna da ga vrati.

Zna se desiti da čovjek porodica dođe, i da ga nađe u hodniku da čeka prevoz. A čovjek recimo. Imali smo slučaj da je sutra umro”, za N1 kaže Vesna Budnjo.

Sa problemom prevoza do doktora suočavaju se i porodice čiji su članovi nepokretni, s poteškoćama i teško bolesti. Obična, ne hitna posjeta doktoru može se zakomplikovat.

Ako pričamo o nekim ruralnim sredinama to je dodatni problem. Dosta porodica nema osobni automobil. Ako maju osobni automobil, ali ako je dijete starije kako ga uvesti u automobil i odvesti od tačke A do tačke B“, kaže Ines Kavalec.

Opširnije u prilogu Aleksandre Tolj.