Chervenakova za N1: Očekivanja od BiH na putu ka EU

Vijesti 05. jan 201813:31 > 13:56
N1

Bugarska je 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. U pisanoj izjavi za n1 Genoveva Chervenakova, portparolka stalnog predstavništva Bugarske u EU, navela je nekoliko razloga zbog kojih je Zapadni Balkan u fokusu bugarskog predsjedavanja EU. Bugarska svoje predsjedavanje Unijom naziva "balkanskim predsjedavanjem".

“Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je među ključnim prioritetima bugarskog predsjedavanja Evropskim vijećem. Razlog za to je dvojak: kontinuirana bugarska podrška integraciji Zapadnog Balkana u EU kako jedine moguće perspektive koja garantuje prosperitet I stabilnost u našem regionu te obnovljenom fokusu EU na region i intenzivan institucionalni kalendar za prvi dio 2018.”, navela je za N1 Genoveva Chervenakova, portparolka stalnog predstavništva Bugarske u EU.

Samit o Zapadnom Balkanu koji će se održati u Sofiji, 17. maja, će biti glavni događaj tokom našeg predsjedavanja, potvrdila je ona

“Cilj je da pošaljemo snažnu političku poruku kroz podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona kroz kreiranje podsticaja za implementiranje evropskih reformi. Očekujemo objavu Strategije za Zapadni Balkan koju priprema Evropska komisija, koja će biti objavljena u februaru ove godine. Naša očekivanja su da će to biti jedan inkluzivan dokument, koji će pored potvrde svojih temeljnih stavova, kreirati konkretne ideje za dopunu I nadogradnju opredjeljenja EU prema zemljama regiona, uključujući BiH”, navela je Chervenakova u izjavi za našu televiziju.

Paket o proširenju koji će biti objavljen u aprilu 2018. godine, prezentirat će procjenu individualnog napretka svake pojedinačne zemlje.

“Bazirano na tome, bugarsko predsjedništvo će raditi na usvajanju zaključaka Evropskog vijeća o proširenju, stabilizaciji i procesu pridruživanja koji bi trebali biti usvojeni u junu 2018. godine. Kao što vam je poznato Bosna I Hercegovina je aplicirala za članstvo u EU u febaruaru 2016. godine. U narednim mjesecima očekujemo pripremu mišljenja Evropske komisije o napredovanju aplikacije za članstvo. Prezentacija odgovora bosanskih vlasti na opširan Upitnik Evropske komisije je naredni korak u tom procesu”, kazala je portparolka stalnog predstavništva Bugarske u EU.

Kako je navela očekivanja od Bosne i Hercegovine su daljnji napredak u implementaciji Reformske agende, u skladu sa pisanim dogovorom koji su postigli lideri političkih partija i postizanje kompromisa o amandmanima na izborno zakonodavstvo u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

“Kredibilni napori na ovim poljima će kreirati solidnu osnovu za pozitivno mišljenje Evropske komisije i dikusiju o potvrđivanju kandidatskog statusa, što će se vjerovatno dogoditi nakon što Bugarska okonča predsjedavanje”, navela je Genoveva Chervenakova, portparolka stalnog predstavništva Bugarske u EU.