Čović – pro ili antievropski političar?

Vijesti 05. jan 201818:32 > 18:37
N1

Za razliku od kraja prošle godine, kada je hrvatski član Predsjedništva BiH, nakon presude Prliću i drugima najavio mogućnost blokade evropskog puta u cilju zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH, u Novoj godini iz Odžaka Čović poručuje: "Preostao je ključni zadatak, izborni zakon, kojeg moramo završiti, zbog čega je trpio naš evropski put".

Prošla godina – bila je godina optimističnih europskih izjava Dragana Čovića. No kraj godine, presuda Prliću i drugima, pod utjecajem emocija ili ne, Čovića su od proeuropskog pretvorila u antieuropskog zagovarača.

Sa dovoljno samopouzdanja možemo reći da smo ipak mi vlast u RH i bIh i da naše zalaganje za EU put imalo je svoju cijenu. Danas ćemo reći ako treba da čeka EU put neka čeka, mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Čović.

Dugogodišnji novinar Senad Pećanin smatra da će ova Čovićeva izjava data u trenutku povišenih nacionalnih emocija obilježiti njegovu političku karijeru jer će se svaki sljedeći politički korak gledati kroz ovu prizmu – prijetnji i blokada.

Mislim da je izjavom da se ne libi da će blokirati EU put pucao sebi u koljeno i da će ga ta izjava koštati pola karijere i funkcije koju obavlja…Dodik je napravio odličan potez asimilirajući Čovića u svoju političku orbitu da radi na blokadi, opstrukciji, paralizi BiH. Rusija se vraća u regiju da svoje interese štiti proizvodnjom krize i paralize sustava ozbiljnog ugrožavanja mira“, kaže za N1 Senad Pećanin, novinar i odvjetnik.

Mostarski novinar Zoran Krešić mišljenja je da je ova Čovićeva izjava data u afektu.

To ne odražava duh hrvatske politike i što zagovaraju Hrvati u BiH. Hrvati gledaju prema RH. Sada prebacivati priču i spinirati kako Hrvatska politika nije za EU je smiješno, problem je kod nekih drugih“.

A osim izjave o europskome putu, krajem prošle godine Čovićevo političko djelovanje poljuljalo je u javnosti ponovno izvučeni dokument iz 1993 godine u kojem kao generalni direktor komapnije Soko traži izuzimanje 10 zatvorenika za potrebe obavljanja poslova u ovoj kompaniji.

25 godina poslije, logoraške u Heliodromu, ali i radne dane u krugu kompanije Soko prisjeća se i Huso Obradović. Tijekom tog ljeta 93 godine na radu u Sokolu kažu nisu doživljavali veće neprijatnosti.

Opširnije u prilogu Vlade Marića.