Fehim Škaljić: SBB je organizovan kao vlada iz sjene

Vijesti 04. feb 201509:28 > 09:43
N1

Gost Novog dana bio je Fehim Škaljić, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu PS BiH i predsjednik Glavnog odbora Saveza za bolju budućnost.

SBB je pokrenuo inicijativu o ukidanju tzv. “bijelog hljeba” i samim tim predložio izmjene Zakona. Škaljić je prokomentarisao:

Ponudili smo Parlamentu zakon na kojem mi insistiramo od 2010. godine i vidjet ćemo kakav je odnos Parlamenta prema ovom prijedlogu. To je na fonu naše potrebe, da se uspostavi društvo pravednosti i jednakih šansi“.

U medijima se pojavila priča da su neki od članova SBB-a ipak posegnuli za primjenom prava na bijeli hljeb.

Oni imaju zakonsko pravo na bijeli hljeb, ali smo se mi politički dogovorili da to nećemo primjenjivati. Oni koji su posegnuli za tim konceptom, odustali su od našeg koncepta političkog djelovanja“, kazao je Škaljić.

O SNSD-u i napuštanju sjednica Predstavničkog doma PSBiH te da li to opstruira rad Parlamenta, istakao je:

Smjene ne mogu biti učinjene protiv bilo koga na temelju sumnje. Poučeni iskustvom kada je smijenjen ministar Radončić na osnovu sumnja, a ne pravosnažne odluke. Parlamenti su strukture koje imaju pravo da donose zakone, a poslanici imaju pravo na slobodu izražavanja. To je neka vrsta pritiska na rad Parlamenta, ali to je i metoda. Nije ovo nepoznato, to je ustaljena demokratska praksa“.

O formiranju vlasti i planovima SBB-a

Formiranje vlasti nakon izbora u oktobru je problem koji BiH nikako da riješi. Opet kasnimo.

N1

Očito je da parlamentarna većina ima problema da sa svojim partnerima konstituiše vlast. Vidite da se ta koalicija jučer raspala u Unsko – Sanskom kantonu. Očito je da su motivirani podjelom vlasti, a ne programima. Svima nama treba adresa na koju će se ispostavljati računi za činjenje određenih odluka“, tvrdi Škaljić i dodaje:

Kasni se, kasni se za Inicijativom za Evropske puteve. Znamo da opštine, kantoni, entiteti međusobno ne sarađuju i onda izostaje dimenzija koja je realna, a to je da je na 49 posto BiH vlast ona koja ne sudjeluje kao dio vlasti na državnoj razini“.

O djelovanju SBB-a u narednom periodu, kazao je:

Mi smo opozicija, jer je naš ekonomski program prihvaćen od građana i ne mislimo odustati od toga i podržavati one na čijoj smo kritici dobili glasove. Mi smo u cjelosti naš program koncipirali na onome što se zove ekonomija, borba protiv kriminala i korupcije, pravda i euroatlantski put“.

Za SBB kaže da su se organizovali kao vlada u sjeni.

Mi smo na svim nivoima se organizirali kao Vlade u sjeni, ima nas 62 u parlamentima. Kritikovat ćemo vlast, jer moramo brzo imati na stolu set zakona za oporavak ekonomije. Moramo ohrabriti ljude da svojom inicijativom krenu u vlastiti biznise. Naši timovi prate sve što se radi na svim nivoima vlasti“, kazao je Škaljić.

Goruće pitanje: Nemamo koncepta a želimo da idemo naprijed.

Prošli su zakonski rokovi o formiranju vlasti, do kraja drugog mjeseca neće biti formirana. Ako u bilo kojem biznisu izgubite 25% vremena, onda ste izgubili godinu. Zašto nema u kantonima vlasti? Tu nije bilo nikakve smetnje. U KS se razgovara o promjeni zakona o ministarstvima da se oformi još koje Ministarstvo da bi se još koja stolica podijelila“, zaključio je Škaljić.