Sladić: Ekstremi postaju sve veći, navikavamo se na njih

Vijesti 09. jan 201808:46 > 08:51
N1

Niske temperature, ledena kiša, snijeg i jak vjetar "zaledili su" SAD. Sa druge strane planete, u Sidneju ekstremno visoke temperature pale sve pred sobom. Kod nas proljetno vrijeme. O proljeću u januaru razgovarali smo sa amaterom meteorologom Nedimom Sladićem.

Kakve su ovo promjene čudne, šta se događa sa vremenom?

Ciklusi su takvi da su se posložili tako da zbog zračnih masa koje na područje BiH donose tople zračne mase sa Mediterana i Afrike. Temperature su iznad prosjeka. Anomalija nad Rusijom je veća iznad prosjeka. Kada imate topliju Rusiju, ne možete očekivati hladniju Evropu“, rekao je Sladić.

U jednom dijelu svijeta, u Americi snijeg i minusi koji stvaraju ogromne probleme i odnose živote, požari u regionu, poplave u Albaniji, kod nas proljeće u januaru. Hoće li ovakva slika klime postati nova ‘ normala’?

Kako idemo godinama naprijed, ekstremi postaju veći i polako se navikavamo na njih. Dugoročno ćemo početi osjećati promjene koje su pred nama. Višegodišnji prosjeci će najbolje pokazivati situaciju. 9,5 stepeni Celzijusa bila je godišnja prosječna temperatura Sarajeva do 1981. godine. Od 1981. do 2010. godine prosječna temperatura Sarajeva je iznosila 10,5 stepeni. Kako su godine prešle u novu dekadu 21. stoljeća prosječne temperature su redovno iznad 11 stepeni Celzijusa u Sarajevu“, kazao je Sladić.

Gost Novog dana je kazao da činjenice o hladnijim i toplijim ekstremima pokazuju da se radi o globalnom zagrijavanju.

Iza 2012. smo dobili trend da sredinom aprila dođe do zahlađenja i kada ne treba dođe studen i mraz koji pokosi sve živo što je od krucijalnog značaja. Februar će biti topliji od prosjeka, prema informacijama koje imam. Ove godine ćemo imati blažu pauzu u januaru sa snijegom, iako će postojati šanse da se kratkotrajno snijeg pojavi u centralnim i zapadnim predjelima BiH“, rekao je Sladić.