Dodik: BiH ima cilj, odnosno Bošnjaci zajedno sa strancima

Vijesti 09. jan 201809:02 > 09:07
Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je na dan RS da postoji potreba da se ona izbori za svoja stečena prava, kao i da je cilj njena što veća samostalnost.

Naš cilj je što veća mogućnost samostalnosti Republike Srpske i u tom pravcu se krećemo, i to je legitiman politički cilj. Sa druge strane Bosna i Hercegovina ima cilj, odnosno Bošnjaci zajedno sa strancima, da je učine što više centralizovanom i unitarizovanom zemljom, ali ta su dva koncepta prosto nespojiva“, rekao je jutros Dodik za Radio televiziju Srbije.

Dodik je ocijenio da Republika Srpska danas djeluje neupitno kao “trajna kategorija za srpski narod”, kao i da ljudi koji tu žive artikulišu ideje slobodarstva i slobode o kojoj su sanjali mnogi.

Mi smo u potrebi da se izborimo za naša stečena prava i moramo da prekinemo nit u kojoj smo ratove dobijali, a gubili za zelenim stolom, mi hoćemo da za zelenim stolom dobijemo i zadržimo naša prava“, istakao je predsjednik RS.

Dodik je kazao da je RS od svog osnivаnjа imаlа velikа iskušenjа – od Dejtonskog sporаzumа do dаnаs, kao i da misli dа je nаjvećа vrijednost i ljubаv koju nаrod imа zа republiku – dа bude očuvаnа i dа preživi sve te izаzove.

On je dodao da Republika Srpska ima sa Srbijom odličnu saradnju i razumijevanje i da nema nikakvog političkog pritiska koji bi bio arogantan i ciničan.

Novo u istoriji je patriotizam koji Srbija iskazuje prema RS i zajedno sa Republikom Srpskom, gradeći jedan prostor slobode za sve“, rekao je Dodik.

On je dodao da će i jednog dana kada bude van politike, formirati nevladinu organizaciju koja će se baviti osamostaljenjem Republike Srpske.