Dodik: Ovo je poziv za mir među ljudima u regionu

Vijesti 09. jan 201812:53 > 13:05
N1

Danas je Dan Republike i svim učesnicima i građanima čestitam Dan Republike, poručio je na početku svečanosti povodom obilježavanja Dana RS Milorad Dodik predsjednik entiteta.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, biti obilježen dan RS-a.

Srpski narod je boreći se za slobodu uvijek se borio za državu. Gdje je srpski narod imao državu imao je slobodu. Mi nikada našu slobodu nismo smatrali da je samo za nas, nego smo je dijelili. Današnje okupljanje je u čast RS, u čast velike ideje da Srbi na ovoj strani Drine formiraju svoju državu. Danas, kao nekad davno, srpski narod ima dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju“, poručio je Dodik.

Predsjednik entiteta RS je kazao da je RS zahvalna Srbiji.

Danas kada slavimo dan RS zahvalni smo Srbiji zato što je danas, kao i uvijek, sa nama. I zato što znaju da smo mi uvijek sa Srbijom i uvijek želimo da to bude jedno. Oni koji su htjeli da nam zabrane naš dan, moraju znati da se ovo ne može ukinuti, ovo okupljanje ne može nestati. Ovo je poziv za mir u regionu, mir među ljudima, mir među različitim nacijama i vjerama, a koji svi zajedno treba da živimo“, izjavio je Dodik i dodao da RS odaje počast svim stradalim koji su učestvovali u njenom stvaranju.

N1

Zahvaljujem se svima koji su došli, ali i onima koji su htjeli a nisu mogli da budu s nama. Zahvaljujem se i onima koji nam ne misle dobro jer su nas doveli u poziciju da mi mislimo o sebi dobro i da se ovaj dan tradicionalno obilježava u nadi da će biti jedinstvo sa srpskim narodom gdje god bio, sa Srbijom i svim ljudima koji su za mir“, dodao je Dodik.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, biti obilježen dan RS-a.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.