Referendum u RS: Istrage obustavljene, optužnice odbačene

Vijesti 09. jan 201814:52 > 14:55
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Banjaluci najavio "nove referendume" u tom bh. entitetu u kojem je u septembru prošle godine održan referendum o Danu Republike Srpske koji je prethodno Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2015. godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

U cijeli slučaj tada se uključilo i državno Tužilaštvo i pokrenulo nekoliko istraga zbog krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, kojom je zabranjeno održavanje referenduma o 9. januaru kao Danu RS. Nakon višemjesečne istrage, cijeli slučaj je zaključen bez podignute optužnice.

Istrage obustavljene, optužnice odbačene

Istragom zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bili su obuhvaćeni predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović koji su ispitani u Tužilaštvu BiH kao i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanjac i Milan Petković.

Deset mjeseci nakon provođenja referenduma, obustavljena je istraga protiv Dodika i Cvijanović, a nekoliko dana kasnije odbačena je i optužnica protiv Karana, Reljića, Zmijanjca i Petkovića.

Sudija za prethodno saslušanje zaključio je da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da je optužena četvorka počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U Odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da suspenduju odluku o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila iz redova narodnih poslanika.

Osim njih Cvijanović, Dodika i članova Republičke komisije za sprovođenje referenduma, ispitivani su i ministar u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

NSRS usvojila zakon o Danu RS

Kako je Ustavni sud BiH utvrdio da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH, tako su počele i aktivnosti u NSRS u ovom pravcu.

Godinu dana kasnije, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Kao odgovor na novo obilježavanje 9. januara kao Dana RS, nakon Izetbegovićeve koja je uvažena podnesena je nova apelacija. Naime, devet delegata u Vijeću naroda Republike Srpske potpisalo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi osporavanja Zakona o Danu RS, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, koja je ovoj instituciji predana 5. januara

Dodik je danas, na obilježavanju 9. januara danas u Banjaluci, najavio “nove referendume”.