Upoznajte Harija Slipičevića, mostarskog dobročinitelja

Vijesti 09. jan 201817:16 > 13. jan 2018 19:00
N1

"Fondacija Slipičević“, čiji je utemeljitelj i predsjednik Mostarac Hari Slipičević, sada uspješni biznismen u Holandiji, osnovana je prije tri godine , čiji je primarni cilj humanitarni rad i pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.

U sklopu Fondacije, ustanovljena je godišnja nagrada Nijaz Slipičević, u sjećanje na njegov lik i djelo, a koja je namijenjena za mlade i talentovane stvaraoce u Mostaru.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mostar jedno je od najstarijih u regionu. Društvo nema vozilo, uniforme su dotrajale, a raspolagali su i veoma slabom opremom sve dok dok nisu dobili donaciju Fondacije Slipičević, koja im je uručila vatrogasnu opremu u vrijednosti od 3.500 KM.

“Mi smo izuzetno zahvalni gospodinu Hariju Slipičeviću i njegovoj Fondaciji čiji je on osnivač, jer mnogo nam je pomoglo”, izjavio je Ibrahim Silić, komantir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mostar.

A zahvalne su brojne organizacije i pojedinci kojima pomaže Fondacija Slipičević. Među njima se izdvaja Narodna kuhinja, Udruženje Naša djeca, Dječiji dom Egipatsko selo, Bokserski klub i brojni drugi. Predsjednik fondacije Hari Slipičević, po zanimanju je ekonomista, radi i živi u Holandiji. Uspješan je poduzetnik koji već duži niz godina podržava i pomaže projekte u dobrotvorne svrhe širom svijeta, a ponajviše u svome rodnom gradu. Fondaciju je osnovao u sjećanje na svoga oca Nijaza.

“Dugo sam razmišljao kako da nastavim njegov put, šta da radim i nakon dugog razmišljanja pojavila se samo jedna riječ, kako sam mogao njega da opišem drugim ljudima koji ga nisu znali, a to je bio humanizam, onda sam rekao sebi, hajde na osnovu te riječi pokreni nešto da bi učinio gradu, ali i dalje, šire”, izjavio je Hari Slipčević, predjesnik Fondacije.

U sjećanje na djelo i lik njegovog oca, ustanovljena je godišnja nagrada Nijaz Slipičević, namijenjena mladim talentovanim Mostarcima. Cilj Fondacije, kaže Hari jeste pomoći onima kojima je najpotrebnije, a sve to ga ispunjava i čini neizmjerno sretnim.

“Kažem, hajmo malo dijeliti, da nije sve na jednoj strani, ja sam imao sreću da imam, a neki drugi ljudi da nemaju, onda sam odlučio hajmo naći neki balans da pomognemo onima kojima je potrebno, čovjek se najljepše osjeća kad može pomoći jednom djetetu ili kojem treba stipendija, onda je puno srce”, naveo je Slipčević.

A pomaže i siromašne u Africi, buši bunare i pravi škole. Osim što se bavi humanitarnim radom, Hari je instruktor izraelske borilačke vještine Krav Mage, autor je tri knjige.

Imao je namjeru investirati u svoj rodni grad.