Naslovice medija u Srbiji: Bez velike pažnje o 9. januaru

Vijesti 10. jan 201808:05 > 08:23
N1

Jučer je u Republici Srpskoj obilježen 9. januar kao Dan RS koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Čelni ljudi Srbije poput predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nisu prisustvovali svečanosti u Banjaluci. Mediji u toj zemlji na jutrošnjim naslovnim stranama nisu dali veliki značaj ovom događaju.

Dnevne novine u Srbiji za srijedu, 10. januar 2018. godine, na naslovnim stranama pišu o brojnim aktuelnim društveno-političkim temama, uglavnom iz te zemlje. Tako list Informer na naslovnoj strani uopće nema vijest o obilježavanju 9. januara.

Informer

Večernje novosti na naslovnoj strani prenose izjavu predsjedika RS Milorada Dodika da će “Srbija i Republika Srpska da budu jedno” te da se ne odriče referenduma.

Večernje novosti

Dnevni list Blic na svojoj naslovnoj strani objavio je informaciju pod naslovom “Republika Srpska juče je proslavila rođendan, Dodik dodelio orden Tomislavu Nikoliću”. Ovaj list objavio je i informaciju pod naslovom “Hojt će hteti da disciplinuje Dodika i Bakira”.

Blic

  Dnevni list Alo kao i Informer na naslovnoj strani nema informaciju o Danu RS.

Alo

 Srpski Telegraf također jutros nije objavio informaciju o jučerašnjim dešavanjima u Banjaluci.

Srpski Telegraf

 List Danas je veći dio svoje naslovnice posvetio slučaju Savamale bez informacije o Danu RS.

Danas

 Dnevnik također nije na svojoj naslovnici nije objavio informaciju o obilježavanju 9. januara.

Dnevnik

 Najveću pažnju obilježavanju Dana RS od svih srbijanskih dnevnih listova jutros je dao list Politika. 

Politika

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, jučer je nizom manifestacija, uključujući i vjerske, obilježen dan RS-a.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.