Čubrilović: Govor Ristovskog – besjeda umjetnika

Vijesti 10. jan 201813:53 > 14:04
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je obilježavanje 9. januara - proteklo dostojanstveno i da su sa svečanosti poslate poruke mira i želje za saradnju.

“Republika Srpska je sastavni dio BiH i ima svoja dejtonska ovlaštenja, te u tom duhu i smislu treba da razumijemo i proslavu Dana RS”, rekao je Čubrilović na novogodišnjem i božićnom prijemu za predstavnike medija.

On je istakao da je ovaj entitet “nešto što je najdraže za srpski narod”, a 9. januar se obilježava kao Dan RS, čijim nastankom je srpskom narodu obezbijeđen opstanak na ovim prostorima.

Komentarišući izjavu proslavljenog srbijanskog glumca Lazara Ristovskog da Republici Srpskoj niko ne može zabraniti da uđe u zagrljaj Srbiji, Čubrilović je rekao da besjedu glumca treba shvatiti kao stav umjetnika.

“Riječ je o umjetniku, glumcu, koji je iznio svoje viđenje određene situacije. Poruke koje je iznio treba shvatiti u tom smislu i ne treba pridavati poseban značaj”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je “Republika Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Republiku Srpsku”.

Komentarišući akciju Mladih socijaldemokrata koji su juče dijelili građanima “Pasoše Republike Srpske” u kojem se nalaze osnovni podaci o ovom entitetu i njenim turističkim potencijalima, Čubrilović je rekao da je to “stvar političkog opredjeljenja onog ko je to radio”.

“Nisam vidio, niti sam dijelio pasoše građanima Republike Srpske”, rekao je Čubrilović.

O Domu lordova

Čubrilović smatra da raspravu u britanskom Domu lordova o situaciji u BiH treba shvatiti kao dobru namjeru i želju da se pomogne BiH da iskorači iz vrtloga nerazumijevanja.

Čubrilović je na prijemu za medije u Banjaluci naveo da su lordovi organizovali sastanak sa svim strukturama vlasti u BiH, a na jednom od sastanaka imao je priliku da lično učestvuje.

“Njihovo interesovanje bilo je u domenu svake institucije – šta je rađeno i kako se radi. Nisam stekao utisak da će iznijeti neke negativnosti. Nije mi poznato šta je na drugim sastancima bilo, ali mislim da i ovaj posljednji treba shvatiti kao dobronamjeran”, istakao je Čubrilović.

On je naglasio da Velika Britanija, koja i sama izlazi iz EU, drugima sugeriše i savjetuje nešto drugo, a BiH je, kao što neki kažu, “čudna zemlja u kojoj se mogu sresti različite prilike i neprilike”.

“Vjerujem da ti ljudi za nekoliko dana, koliko su proveli u BiH, nisu mogli steći pravu sliku jer je za to bilo malo vremena. To sve treba shvatiti kao dobru namjeru da se pomogne BiH”, kaže Čubrilović.

Komitet za međunarodne odnose britanskog Doma lordova objavio je izvještaj u kojem je podržan napredak BiH ka EU i NATO, ali je istaknuto da je članstvo u ovom vojnom savezu, iako formalno opredjeljenje, ipak predmet podjela, što je posebno istaknuto usvajanjem Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, prenijeli su mediji.

Izvještaj pod naslovom “Velika Britanija i budućnost zapadnog Balkana” Dom lordova je objavio nakon višemjesečne rasprave i višekratnog boravka u zemljama regiona.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 18. oktobra Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.