"Zašto član Predsjedništva zapošljava šefa druge države"

N1

Bivši ambasador BiH u Turskoj Hajrudin Somun se pita kako se moglo dogoditi da se pitanje Izbornog zakona BiH riješava u Turskoj bez prisustva predstavnika BiH.

“Mene interesuje na primjer, zašto jedan član Predsjedništva zapošljava šefa druge države da riješava pitanja koja su naša pitanja. I da li je on, na primjer, o tome razgovarao i usaglasio se sa druga dva člana Predsjedništva”, kaže bivši ambasador BiH u Turskoj Hajrudin Somun.

Somun tvrdi da je situacija još komplikovanija ukoliko se uzme u obzir da u ovom slučaju ne postoji konsenzus među članovima Predsjedništva BiH.

“U odsustvu jedinstva vanjske politike u Predsjedništvu BiH. Ja bih se čudio da se on prije toga konsultovao”, zaključio je Somun.

Bošnjački član Predsjedništva je pred odlazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Tursku rekao da ako je jedan od razloga njene posjete Erdoganova intervencija po pitanju Izbornog Zakona, onda je to, kako Izetbegović kaže, proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja njegovih prijateljskih odnosa sa predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske.