Suljagić o Nikolićevim izjavama: To su pusti snovi

Vijesti 10. jan 201814:52 > 14:58
N1

Da sam na mjestu Bakira Izetbegovića, ja bih dosad potrošio dvaput više para na lobiranje nego što je to dosad uradio Milorad Dodik, ispričao je danas za N1 Emir Suljagić, direktor Političkog savjeta Građanskog saveza Bosne i Hercegovine komentirajući jučerašnju proslavu Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Suljagić je za N1 rekao da to što je Dodik na ovakav načino obilježio Dan RS mnogo više govori o Sarajevu nego o njemu samom.

”Prije svega, to je neustavno. Činjenica da Milorad Dodik može da obilježi 9. januar na ovakav način nema mnogo veze s njim, ima mnogo više veze sa Sarajevom i sa činjenicom da on u Sarajevu nailazi na kapitulanstvo. Hoću da vas podsjetim da je Dodik dosad potršio dvadeset miliona maraka na lobiranje, a jedna od posljedica njegovog bjesomučnog lobiranja u Washingtonu je to što može održati paradu koja je realno bila vojna parada i koja je realno trebala da saopšti javnosti u BiH da Dodik i režim u RS-u ima svoju oružanu silu”, rekao je Suljagić.

N1

O izjavama Tomislava Nikolića da RS-u ”od srca želi samostalnost”, Suljagić je kazao:

”To su pusti snovi, ali svaki avantuiram se ovdje plaća ljudskim glavama. Ja odavno nemam dilemu da će Dodik između silaska s vlasti i nasilja, izabrati nasilje. On je to demonstrirao. Ono što se desilo jučer nije mala stvar. Mislim da je posljednji trenutak da se odgovori na ovo. Vidite, nemojte misliti i njegovati iluzije kako postoji nekakva međunarodna zajednica koja će stati u zaštitu nekog dokumenta koji je potpisala ovdje”, dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, SDA i njen lider Bakir Izetbegović je dosad trebao potrošiti više novca od Dodika za lobiranje.

”Da sam ja na mjestu Izetbegovića, SDA, ja bih dosad potrošio dvaput više para na lobiranje nego što je to dosad uradio Dodik. Ako ne znaju šta rade, neka gledaju šta on radi, rezultati će doći”, poručio je Suljagić.