Vlada FBiH: Pretresi "Intersofta" i Klix.ba su nezakoniti

Vijesti 04. feb 201513:39 > 13:43
Fena

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila izvješće Federalnog ministarstva pravde i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova o slučaju pretresa i privremenog oduzimanja informatičke i telekomunikacijske opreme u prostorijama "InterSofta" d.o.o., vlasnika i osnivača informativnog internet portala "Klix.ba".

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, u zaključcima Vlade navedeno je kako je provođenje postupka za izdavanje i izvršenje naredbe za pretres poslovnih prostorija “InterSofta” d.o.o., vlasnika i osnivača informativnog internet portala “Klix.ba”, bilo očigledno nezakonito i suprotno standardima zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, što je konstatirano i pravosnažnom sudskom odlukom, tj. rješenjem Općinskog suda u Sarajevu.  

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je, također, usvojila uredbu koja propisuje način primjene odgojnih preporuka prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, vrste i uvjete za njihovu primjenu, ciljeve koji se njima žele postići, rokove za primjenu i provedbu, te organe koji sudjeluju u postupku. 

Vlada FBiH je usvojila i rješenje o dodjeli dijela sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu privrednom društvu RM-LH d.o.o. Zenica u iznosu od 300 000 maraka. 

Donesene su i dvije odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije “Izdaci za financijsku imovinu – ostala domaća posuđivanja” (kreditiranje pod povoljnim uvjetima u poplavljenim područjima) gospodarskim društvima „Almy” d.o.o. Zenica u iznosu od 80 000 maraka i „Plastex” d.o.o. Gračanica u iznosu od 400 000 maraka. 

Federalna vlada je usvojila i treće izvješće o rezultatima primjene Akcijskog plana za provedbu Općeg plana Vlade FBiH u borbi protiv korupcije u 2014. godini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.