Južna Osetija i RS: Geografski daleko, politički blizu

Vijesti 10. jan 201818:19 > 19:19
N1

Zbog prisustva političkog rukovodstva Južne Osetije proslavi Dana Republike Srpske, Gruzija je uputila diplomatsku notu BIH u kojoj traži da se ogradi od kako navode “okupatorskog režima Ruske federacije” u ovoj pokrajini.

Uprkos svemu, danas u Banjaluci ozvaničenje saradnje Južne Osetije i Republike Srpske. Entitetsko rukovodstvo najavljuje i intenziviranje saradnje sa Austrijom, koja opet poručuje da podržava teritorijalni integritet Bosne I Hercegovine.

Tako geografski daleko, a tako politički blizu, kažu lideri samoproglašene međunarodno nepriznate gruzijske pokrajine Južne Osetije I međunarodno priznatog entiteta Republike Srpske u državi Bosni I Hercegovini. Dijele, ističu, isti put i nadanja.

Na diplomatsku notu Gruzije se ne osvrću.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BIH poručuju da o posjeti nisu bili obaviješteni. Ali da BiH i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Bosna i Hercegovina zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država.

Lider PDP-a Branislav Borenović na Twitteru je konstatovao da su Bavarska, Lombardija, Alzas i Koruška primjereniji, bliži i potrebniji.
No, simbolika prisustva lidera Južne Osetije Danu Republike Srpske, smatraju analitičari veća je. Baš kao što se u samom entitetu najavljuje jača podrška Austrije politikama Republike Srpske.

Profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja smatra da postoje dva kraka austrijske politike, jedan predvodi Sebastijan Kurc, drugi lider Slobodarske partije.

Moguće zaključiti da će premijer Austrije u skladu sa evropskim politikama gurati ka BIH, a da Štrahe ide drugim pravcem koristeći RS. Sve to može biti jedna sinhronizovana politika“, rekao je Šolaja.

A politike koje su približile desnu Slobodarsku partiju Austrije i lijevi SNSD, smatra politolog Vojislav Savić najavljuju dugoročnu saradnju.

Promjena državnih politika ide sporo. Nigdje na svijetu se te politike ne mogu promijeniti preko noći. Štraheov ulazak u vladu može dugoročno značiti RS“, rekao je Savić.

Novinska agencija Apa, te ORF prenose ipak da je zamjenik gradonačelnika Beča koji je odlikovan na Dan Republike Srpske Johanes Gudenus u Banjaluci boravio privatno, te da ostaju pri stavu da podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.