Novinari u Prijedor došli poslom, pa završili u policiji

Vijesti 10. jan 201818:35 > 19:17
N1

Novinarske ekipe iz Slovenije koje su danas obavljali službeni zadatak u Prijedoru policija je odvela u stanicu na identifikaciju i informativni razgovor da objasne razlog svog dolaska.

Na terenu su im uzeli identifikacione dokumente, a vratili tek kada su novinarima i snimateljima dozvolili da napuste stanicu i nastave raditi svoj posao.

U potrazi za misterioznom Dijanom Đuđić iz Prijedora koja je pozajmila veliku sumu novca Socijaldemokratskom savezu Slovenije, ekipe Pop televizije i Kanala A stigle su u Prijedor. U naselju Pećani pokušavali su da pronađu Đuđićku i raspitivali se kod prolaznika da li je poznaju posao je prekinula policija.

Onda su nam uzeli dokumente i rekli da moramo sa njima u policijsku stanicu ako ne idemo sami da će nas privesti silom“, rekao je Miha Orešnik, novinar Kanala A.

U policiji navode da su četiri lica vršila snimanje i anketiranje bez vidljivih obilježja bilo koje medijske kuće te da su na teren izašli zbog uznemirenosti građana.

S obzirom da mi nismo imali nikakve prethodne najave za to snimanje mi smo poslali policijske službenike na teren koji su zatekli lica sa tom snimateljskom opremom i pozvani su u službene prostorije Policijske uprave Prijedor da se vidi kojoj medijskoj kući pripadaju, zbog čega su tu i nakon toga su pušteni da nastave sa svojim radom“, kazala je Zvezdana Alendarević, portparolka PU Prijedor.

Irena Joveva, novinarka POP TV: “Da su nam odmah rekli da su to anonimne prijave i da nisu govorili o terorizmu. Na moje prvo pitanje zašto da su nam objasnili, a ne rekli čekajte i zvali koga sve ne možda bi bilo sve drukčije.”

Šokiralo ih je, kažu novinari, to što su policajci rekli da ih moraju provjeriti zbog mogućeg terorizma.

Rekli su da moraju provjeriti sve što smo naveli i te velike sume novca koje pominjemo da se možda ne radi o nekom terorizmu. Mi smo ostali zabezeknuti – kakav terorizam. Pita koleginica je li se vi šalite. Oni kažu ne šalimo se“, govori Miha Orešnik, novinar Kanala A.

450.000 eura suma je kredita koju je 32-godišnja Prijedorčanka, preduzetnica sa firmom u Sloveniji, isplatila najvećoj opozicionoj stranci u Sloveniji koju predvodi Janez Janša bivši premijer i ministar odbrane.

Dijane Đuđić nema na prijedorskoj adresi, slovenački novinari nisu je pronašli u Sloveniji, a nije ni na spisku odgovornih lica u registru pravnih subjekata Privredne komore Republike Srpske.