Novi dan, iste poruke: Proslava Dana RS i u Brčkom

Vijesti 10. jan 201818:53 > 19:21
N1

Uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da je obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske neustavno, ono je nastavljeno i danas u Distriktu Brčko. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je tom prilikom da je "RS zarobljena u BiH, od koje nema nikakve koristi".

Novi dan. Iste poruke. Nakon Republike Srpske, proslava dana ovog entiteta i u Distriktu Brčko.

Dvije su godine prošle od kada je Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu o ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, kojim se 9. januar utvrđuje kao dan entiteta.

Član Predsjedništva i lider SDA nije mijenjao mišljenje.

Ja sam namjerno ovaj put šutao, da bi drugi progovorili. Jer, ja sam svoj dio posla završio. Dakle, po mojoj apelaciji, 9. januar ne može biti dan koji se proslavlja kao dan Republike Srpske. Ovo što rade je sve protivzakonito i protivustavno i kad-tad će prestati. Patrijarh koji, bojim se, ne služi Bogu, nego samo na svoj način jednoj naciji…to ne bi trebali ljude od vjere, oni bi trebali da pomiruju ljude“, poručio je Izetbegović.

A poruka i iz stranke. Napad na Dejtonski sporazum, navodi se, “napad je na mir”.

Tražimo od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere. RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Tražimo odgovor od zvaničnih institucija Republike Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije“, navodi se.

Toga nije bilo. No, lider LDP-a, Čedomir Jovanović reagovao na želje Nikolića da Republika Srpska bude nezavisna.

Nikolić u svojim istupima najmanje vodi računa o onima koji žive i na prostoru Republike Srpske i u Srbiji i zato je posebno važno da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom provociranja sukoba u BiH.
Naša obaveza je očuvanje celovitosti Bosne i Hercegovine, pomoć u njenom uspostavljanju kao funkcionalne države i čuvanje mira koji znači stabilan region“, kazao je Jovanović.

Da izostaje adekvatna reakcija vlasti u BiH, ali i međunarodne zajednice, stava je političara Građanskog saveza, Emira Suljagića.

Dakle, da sam ja na mjestu Izetbegovića, da sam ja na mjestu SDA, ja bih potrošio, ja bih potrošio do sada dva puta više novca na lobiranje, nego što je to potrošio Milorad Dodik. / Vidite, nemojte da neko njeguje iluziju o tome kako postoji neka međunarodna zajednica koja će stati u zaštitu nekakvog dokumenta, koji je potpisala ovdje“, ističe Suljagić.

Opširnije u prilogu Aide Hadžimusić.