Protest zbog privođenja i ispitivanja novinara iz Slovenije

Vijesti 11. jan 201812:02 > 12:03
Ilustracija

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra nedopustivim privođenje i ispitivanje novinara iz Slovenije u Stanicu javne bezbjednosti u Prijedoru, koje se desilo u srijedu 10. janaura, te taj postupak ocjenjuje grubim kršenjem prava na slobodu izražavanja.

Iz Udruženja navode da je posebno zabrinjavajuće što je privođenje i ispitivanje uslijedilo nakon što su policajci legitimisali slovenačke kolege i utvrdili da je riječ o novinarima na radnom zadatku.

“U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara podsjeća policijske strukture u Prijedoru i nadležne organe MUP Republike Srpske da se Pravilima OSCE-a za postupanje policije prema novinarima izričito navodi kako se ‘policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka’, te posebno naglašava da ‘novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, promatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije'”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da postupak policije iz Prijedora predstavlja također kršenje prava na slobodan, siguran i nesmetan rad novinara i novinarskih ekipa. To pravo je zaštićeno Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Republike Srpske, kao i brojnim drugim domaćim zakonima i međunarodnim deklaracijama, i podjednako se odnosi na bosanskohercegovačke novinare kao i novinare iz drugih država, koji snimaju i rade na teritoriju BiH.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara zahtijeva od MUP-a Republike Srpske da javnosti u BiH saopći zašto su i po čijem nalogu policajci iz Prijedora kršili osnovne medijske slobode i prava novinara iz Slovenije, kao i da kolegama novinarima upute javno izvinjenje.

Novinari slovenačke ‘POP TV’ Irena Joveva i ‘Kanala A’ Miha Orešnik su privedeni u stanicu prijedorske policiju dok su snimali istraživačku priču o Dijani Đuđić, državljanki BiH iz Prijedora, za koju se navodi kako je pozajmila 450.000 eura Janezu Janši, predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Slovenije.