Bieber za N1: EU ne zna šta će sa BiH, RS se neće otcijepiti

Vijesti 11. jan 201813:21 > 13:29
Sissi Furgler/florianbieber.org

Austrijski historičar i politolog Florian Bieber je za N1 izjavio da trenutna situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra te da se vidi da je krenula predizborna kampanja.

“Mislim da je, nažalost, trenutna situacija u Bosni i Hercegovini negativna kada je u pitanju unutrašnja dinamika, vidi se da se već počelo sa predizbornom kampanjom ove godine. Mislim da je ideja da susjedne zemlje da imaju pravo da govore o Bosni i Hercegovini bez prisustva i učešća zvaničnika Bosne i Hercegovine je jako problematična i šalje loš signal. Ta atmosfera nije ohrabrujući signal za ovu godinu”, kaže Bieber.

Ova godina će biti prepuna aktivnosti međunarodne zajednice kada je u pitanju Zapadni Balkan, ali i pored toga Bosna i Hercegovina ostaje svojevrsna misterija, kaže Bieber i dodaje da nije od dosadašnjih pristupa nije dao dovoljno dobre rezultate.

“Mislim da se međunarodna zajednica stvarno pita šta može da uradi sa Bosnom i Hercegovinom. To je dilema koju imamo u vezi sa samitom u maju u Sofiji. To može biti dobra prilika za zemlje koje su se nalazile u nižem rangu kada su u pitanju pregovori, odnosno Albaniju i Makedoniju. To bi značilo da su četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana započele pregovore ili se približavaju, a da su dvije zemlje, Bosna iHercegovina i Kosovo, još uvijek daleko. To bi bio jedan snažan signal za Bosnu i Hercegovinu jer se vidi gdje je granica”, napominje Bieber.

O posjeti zamjenika gradonačelnika Beča Johanna Gudenusa Banja Luci i prisustva na proslavi neustavnog Dana RS-a, Bieber kaže, da to može poslati pogrešne signale Republici Srpskoj. On također ne očekuje značajnije promjene u ukupnoj državnoj politici Austrije.

“Ne vjerujem da će ti odnosi uticati na zvaničnu politiku Austrije na Zapadnom Balkanu, jer ipak njihov koalicioni partner čvrsto stoji uz teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Austrija bi mnogo izgubila kada bi odustala od tog stava, bila bi usamljena u Evropskoj uniji. Mislim da bi aktivnosti Štrahea i njegovih kolega u Slobodarskoj partiji mogli dovesti do slabljenja austrijske politike prema Zapadnom Balkanu, Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, a nešto slično smo vidjeli tokom obilježavanja Dana RS. Pojedini signali koji su tokom tog dana dani Dodiku i RS-u ne mogu biti dobri za evropski put Bosne i Hercegovine, oni vode do podjela i do pogrešne nade za RS da možda imaju i neku šansu za otcjepljenjem što ja uopće ne vidim”, zaključuje Bieber.

Bieber na kraju zaključuje da ipak nije optimističan kada je u pitanju napredak BiH jer bez obzira na dobre želje međunarodne zajednice ništa se ne može desiti bez jasne strategije koju bi imala naša vlast.