Uposlenik Granične policije osuđen na 16 mjeseci zatvora

Vijesti 11. jan 201816:03 > 16:16
N1

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je završeno suđenje Admiru Čorbi (37) koji je osuđen na godinu i četiri mejseca zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Alen Šehović.

On je 5. novembra 2015., upravljajući automobilom Volvo, u pijanom stanju je usmrtio motoristu Alena Šehovića (32).

Za izazivanje saobraćajne nesreće u pijanom stanju osuđen je na godinu i dva mjeseca, a za neukazivanje pomoći unesrećom jer je, podsjetimo, pobjegao sa mjesta nesreće, osuđen je na tri mjeseca zatvora.

Općinski sud Sarajevo mu je izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 16 mjeseci.

Ovaj slučaj pamte mnogi i zbog toga što je tada nadležani Kantonalni sud u Sarajevu pustio na slobodu Čorbu bez da je obavijestio Kantonalno tužilaštvo KS o održanom ročištu i odluci.

Slučaj se vukao mjesecima, a ogorčena porodica Alena Šehovića je čekala pravdu.

Završnom suđenju danas su prisustvovali i članovi porodice nastradalog mladića, između ostalih, i majka preminulog Alena, Dragica Kunić.

Nakon završnih riječi, za N1 je prokomentarisala suđenje, ali i samu kaznu koja je izrečena za Admira Čorbu.

Dragica Krunić, majka Alena Šehovića je rekla za N1 da pravda nije zadovoljena i da je dobio najveću moguću kaznu, to ne bi vratilo njenog sina.

Od početka se znalo kako će i šta će biti, čim je on bio na slobodi i još primao platu“, kazala je.

Sestra Zvjezdana, u razgovoru za N1 bila je vidno razočarana i potresena.

Pravda nije zadovoljena! Niti će ikada biti! Zar se dobije 16 mjeseci za ubistvo čovjeka, ne pomaganje unesrećenomi bijeg?!!

Za sve ovo vrijeme, iako je pod suspenzijom, Čorbo prima platu, jer prema zakonu, dok se osumnjičenom ne izrekne pravosnažna presuda, on nije kriv.

Policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Tokom suspenzije iz policijskog organa, policijski službenik ima pravo na 55 posto svoje plate. U posebnim slučajevima, kada ima porodicu koju izdržava, policijski službenik ima pravo na iznos do 65 posto svoje plate“, pojašnjeno je iz Granične policije BiH.

Podsjećamo, prema optužnici koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Čorbo se kobnog dana kretao Reljevskom ulicom iz naselja Dobroševići u smjeru Reljevo. Vozilom je upravljao pod utjecajem alkohola u krvi, u koncentraciji od 1,41 promila.

Kretao se brzinom od 55 kilometara na sat, a brzina nije bila prilagođena uvjetima i stanju puta. Motociklist Alen Šehović (32), krećući se iz smjera naselja Rajlovac, ušao je u raskrižje i uključivao se na glavnu ulicu pa je uslijed udara odbačen na drugu lijevu stranu ceste i poginuo – navodi se u optužnici.

Nakon nesreće, stoji dalje u optužnici, Čorbo je nastavio kretanje vukući motocikl ispod svog vozila u dužini od gotovo 150 metara, ne zaustavljajući se, da bi vidio je li Šehović živ i može li mu se ukazati pomoć. Čorbu je policija pronašla na osnovu registacijske oznake koja mu je spala s auta.

Alen Šehović je bio poznat po fotografiji Milomira Kovačevića Strašnog koji ga je fotografisao kao dječaka u ratnom Sarajevu. Na sebi je imao majicu sa likom Mikija Mausa, a u ruci je držao pušku. Ova fotografija postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola četvorogodišnje opsade.

Slike na korištenje N1 je ustupila sestra Alena Šehovića na korištenje, te se bez dozvole ne smiju preuzimati.

N1