Bahir Imamović pravosnažno osuđen na 20 mjeseci zatvora

Vijesti 12. jan 201810:22 > 10:25
Screenshot/Youtube

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla, te je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.

Imamoviću je suđeno po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla za počinjeno krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, a u presudu mu se računa vrijeme od mjesec dana koliko je proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom Imamoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom spomen utom inistarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Imamovića je optužnica teretila da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK-a, od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme tražio novac kako bi izvršio radnje koje je po službenoj dužnosti morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Djelatnik “Tuzla-kvarca” je Imamovića prijavio istražnim organima, s njima je sarađivao predavši Imamoviću 10.000 maraka označenog novca, te je na taj način razotkriveno ovo krivično djelo, rečeno je u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.