Demanti Kampa heroja na gostovanje Envera Kadića na N1

Vijesti 12. jan 201814:01 > 14:16
N1

Iz Udruženja Kampa heroja odbacili su, kako su kazali, "lažne činjenice" koje je iznio Envera Kadića tokom gostovanja u N1.

Demanti Kampa heroja prenosimo u cijelosti:

“Na osnovu niza iznesenih lažnih činjenica iznesenih u vašoj emisiji od gosta Envera Kadića osjećamo potrebu da vam se obratimo i tražimo demant navedenih iskaza:

-U toku emisije gost navodi da je u Teočaku 06.01.2018. održan sastanak “gdje su se sastali predstavnici svih boračkih organizacija ,odnosno boračkih udruženja” – što neodgovara istini. A odmah poslije kaže da istih ima 1.603 samo u FBiH.

Na pitanju voditeljice o postignutom sporazumu sa Vladom FBiH od 26.07.2017. gost odgovara i obrazlaže sporazum potpisan 07.07.2017. koji je potpisan sa savjetnikom ministra u kasne noćne sate u vremeno od 22-24 sata. Sporazum su potpisivali samoprozvani predstavnici boraca ispred opština i nosili na potpis u zgradu Vlade FBiH gdje u tom trenutku prema našim saznanjima, a i njegovom priznanju, nije bio prisutan ministar Salko Bukvarević.

U tom istom sporazumu rađene su radnje koje upućuju na krivično djelo lažnog predstavljanja i zastupanja (jedan čovjek 3 opštine potpisuje i ovjerava spiskove). Zbog tih postupaka podnešana je tužba kantonalnom i federalnom tužilaštvu s čime je upaznato i ministarstvo.

U drugom sporazumu potpisanom 26.07.2017. dodane su dvije tačke koje u predhodnom nisu bile u daljnjem nastupu potpisivanj sporazuma i odlaska istih iz kampa ministar i dalje nastavlja sa vještim manipulacijama kojima pokušava dokazati da je sporazum dio boračkih zahtjeva – što neodgovara istini.

Raspisivanjem javnog poziva VFBiH dokazuje se da se radi o jednokratnoj pomoći (socijali) koju prema propisanim kritrijima velika većina boraca nemože ispuniti.

Na pitanje voditeljice “ko su oni, a ko ste vi” gost nam vješto servira tezu da smo stranački opredjeljeni i navodi kao razlog posjetu javnoj tribini sa temom “KUDA IDE BIH” pokušavajući nas svrstati uz neku političku opciju što mi već 7 mjeseci opovrgavamo.

Naglašavamo da je njihov odlazak 07.07.2017. bio zbog potpisivanja famoznog sporazuma što on svojim nastupom u emisiji dokazuje, a nikako zbog političkih uticaja.

Na pitanje ko bi trebao da prestavlja borce gost odgovara da smo došli bez pregovarača tvrdeći da je vlada ponudila sporazum – što nije tačno, jer je isti dogovaran u Teočaku između H. Ibrahima i S. Bukvarevića bez znanja ostalih u kampu.

Prikrivajući svoje lične interese lažnom brigom o 50.000 nezaposlenih boraca uzima sebi za pravo da u ime nas procjenjuje kako je to najbolje za nas.

Najčudnije u svemu gost emisije nije potpisnik sporazuma, a poslan je i pozvan da predstavlja i brani one koji su potpisali.

Kroz vrijeme provedeno u kampu, a prateći njegove postupke i izjave javne nastupe (prijetnja samospaljivanjem) postoji sumnja u njegovo psihološko stanje”.