Reakcije na kandidaturu Komšića za člana Predsjedništva BiH

Vijesti 12. jan 201818:06 > 19:54
N1

Kandidatura Željka Komšića, ponovo za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, prouzročila je burnu reakciju HDZ-a.

Poručuju, Komšić je neprijatelj države, broj jedan. Izmjene Izbornog zakona se moraju desiti, kažu. Neće ponovo dopustiti nelegitimnog predstavnika. S druge strane, a u duhu udruženje ljevice – Komšiću stiže podrška SDP-a.

Dosta mu je, kaže, ucjena i prijetnji HDZ-a. Dosta mu je, kako smatra, u Predsjedništvu omjera snaga 2:1 protiv Bosne i Hercegovine. Spreman je prihvatiti izazov. Od sinoć je krenula Komšićeva utrka – za treći mandat.

Na optužbe o legitimnosti odgovara:

“Ja sam po Ustavu bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Ustav BiH ne poznaje predstavnike, nego pripadnike. Dok je tako – tako treba i raditi i živjeti i postupati u BiH, poštujući Ustav, ne duh Ustava – nego slovo Ustava. Bit će kako narod odluči. Šta god da odluči – prihvatam. Nije kraj svijeta ako ne budete izabrani.”

Jeste Hrvat. I može biti kandidat, to mu niko ne spori, kažu u HDZ-u. No:

“Njegovu kandidaturu možemo tumačiti kao rušenje temelja Bosne i Hercegovine i ponovno izrugivanje hrvatskom narodu. Svi oni koji na takav način licemjerno ponavljaju da su oni za BiH, a da neće dopustiti konstitutivnim narodima da biraju svoje predstavnike oni su najveći neprijatelji BiH i takav jedan ekstremizam nacionalizam jednog dijela bošnjačkih političkih stranaka komplicira situaciju u BiH, Srbe tjera u otcjepljenje, a Hrvate da rješenja traže u trećem entitetu”, oštro je kazao Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH.

Spin je, poručuje Čavara, da HDZ izmjenama Izbornog zakona želi zacementirati vlastitu poziciju u instituciji kolektivnog šefa države.

Izmjene Izbornog zakona su sa SDA dogovarali. Pregovarali. Izašli i u susret, tvrde. Odbacili ideju o Federaciji kao dvije izborne jedinice. No – nema rješenja. Za to vrijeme, ljevica očito zbija redove. Najavljuju zajedničke kandidate za sve pozicije u Predsjedništvu. Komšiću apsolutna podrška.

“Ja ne mogu da prihvatim da postoje još uvjek političke snage u BiH koje nastupaju sa pozicije da žele izmjene izbornog zakonodavstva, koje će njima garantirati da uvijek budu vlast. Valjda idemo i treba da živimo u pravnom sistemu gdje građani, birači treba da odlučuju da li je neko dobro uradio svoj posao ili nije dobro uradio svoj posao. Ili treba da ocjenjuju program političke partije, šta je to što političke partije obećavaju u tom periodu da će učiniti”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Podrška s jedne, no, kritike s druge strane. Evo šta pojedini Mostarci misle o Komšićevim potezima.

“Željko Komšić kako god okrenete će ostati zapamćen kao politička figura koja je upravo manipulacijom ili zloupotrebom tog istog paradoksalnog nedorečenog i slabog sustava koji je dovela do toga da se na identitetskom i političkom u smislu interesa i predstavljanja na neki način zloupotrijebi, ignorira i preglasa interes najmalobrojnijeg naroda u BiH”, stav je Dražena Barbarića, političkog analitičara iz Mostara.

Politički predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom godinama su spočitavali Komšiću mandate koje je osvojio zahvaljujući i bošnjačkim glasovima.

Čine sve da se to ponovo ne desi. No, danas se njima spočitava da nude takva rješenja u kojima je Hrvat iz Hercegovine vrijedniji od onoga iz, primjera radi, Sarajeva.

Bitka za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda – sudeći po međusobnim uvredama, već sada je na rubu incidenta.