Vlada obećala novac, rudari nastavili sa štrajkom

Vijesti 12. jan 201818:47 > 19:57
N1

Pronađeno je rješenje za 44 rudara zeničkog rudnika mrkog uglja, koji zbog neuvezanog radnog staža nisu mogli u penziju.

Vlada Federacije odobrila je 2,5 miliona KM za njihovo penzionisanje. Uprkos tome oni nastavljaju sa štrajkoma kolege lošeg zdravstvenog stanja su poslali kući.

Većina ovih rudara radni vijek provela je u RMU Zenica. Bakir Habibović, 42 godine je proveo u rudniku, otac je petero djece, kaže samo želi ono što mu i pripada.

40 godina smo nosali svi moji komorati lopate, Elektroprivreda živi od našeg ćumura, to je crno zlato lopatom smo vadili svi komorati davali to u proizvodnju davali lopatom zarađivali te pare, sad nam uzimaju oni lopatom“, kazao je Habibović.

Odluku Vlade o odobravanju sredstava za 44 rudara nije dočekao sa kolegama jer je završio u hitnoj pomoći nakon što mu je pozlilo. Iza njih je neprospavana noć , kažu nismo više mladi a i umorni smo od života: zamor materijala.

Ja to tako lijepo zovem i zamolio bi ih da nas puste kući malo da se mi odmorimo naspavamo da prigrlimo našu familiju i da se radujemo toj maloj penziji“, kaže za N1 Omer Pojskić.

Ne prekidamo štrajk glađu iz slijedećih razloga. Mi smo imali slijedeće stavove znači i uplatu doprinosa prema ovim ostalim penzionerima koji primaju privremena rješenja. Treba mislim oko 1,200 hiljada za sve radnike koji su od 2011 do 2015-16 otišli“, dodao je Samir Selimović.

Direktor rudnika je istakao kako će se penzionisanje 117 ostalih rudara riješiti za 10 dana. Međutim ovo nije sistemsko rješenje, ali se nada da u budućnosti neće biti problema sa penzionisanjem rudara jer rudnik posluje pozitivno.

Resorni ministar Nermin Džindić je istakao da je nakon sastanka sa rudarima u decembru odmah pokrenuo proceduru te da se ona danas samo ubrzala.

Opširnije u prilogu Nerme Turić.